Gå direkt till Nyheten (Gamla bilden – ett hus i Lidköping)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 05 juni 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Gamla bilden – ett hus i Lidköping

Publicerad fredag, 03 december 2021, 13:42 av Redaktionen

Någon kanske känner igen det här huset.

Det finns inga noteringar om bilden.

Kommentera gärna – bilden är klickbar till större format.

Tillägg

Bengt Perman konstaterade snabbt att det är ett hus i anslutning till Lanna gård. Bengt Perman har även skickat ett utdrag ur Projekt Runeborg med en sammanställning över ett företag med rötterna här;

År 1899 började innehavaren med byggnadsverksamhet och tillverkning av biredskap i fädernegården. Lokalerna blevo för små och därför uppfördes en fabrik i Järpås år 1909. 1912 utökades företaget till att omfatta elektriska installationer och från 1921 även sanitets- och avloppsinstallationer. Den senaste tillbyggnaden skedde 1941. Rörelsen omfattar nu fullständig snickeri- och sågverksrörelse samt byggnadsentreprenadrörelse. Bland byggnadsarbeten, som utförts, kunna nämnas Lanna försöksgård i Saleby för statens räkning, Järpås folkskola, och ålderdomshem, Lidköpings värme-industri m. fi. Den elektriska installationen vid Kungl. Göta Flygflottilj i Såtenäs har också utförts av firman.

Änghagen har erhållit utmärkelser för sina produkter vid ett flertal utställningar. En del varor exporteras till Norge och Finland. Arbetsstyrkan har stigit från 3-4 man till 60-70 och omsättningen har från starten ökats från några tusen kronor till cirka en halv miljon kronor. Fabrikör Andersson är ordförande i
municipalfullmäktige och municipalstämma, i byggnadsnämnden och sedan 25 år i Skaraborgs läns Biodlareförbund. Han är medlem av Lidköpings Frimurarebröder och Odd Fellowlogen i Lidköping.

Karl Ivar Andersson är född 1878 och son till lantbrukaren Sven Johan Andersson från Järpås (död 1895) o. h. h. Kristina Andersson (död 1905). 1912 gifte han sig med Helga Viktorin. Barn: Ingrid Kristina (fil. mag.), gift Wahlgren.

4 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Bengt Perman
Gäst
Bengt Perman
3 december, 2021 04:15

På Lanna försöksgård i Saleby finns 2 liknande hus ett mindre och ett större byggda 1930 och 1944 av dåvarande byggnadsfirman Änghagen i Järpås.Det lilla huset var med i LidköpingsNytt för en tid sedan.Nu ska båda husen rivas för Statens Lantbruks Universitet SLU vill inte ha besvär med hyresgäster sägs det.

Gunilla Wänerskär
Gäst
Gunilla Wänerskär
4 december, 2021 02:52

Nu mera är det Cafe Limtorget i detta huset som de har flyttat tio Limtorget

Björn Smitterberg
Redaktör
Björn Smitterberg(@bjorn_smitterberg)
4 december, 2021 05:16

Varifrån flyttades det?

Åke carlsson
Gäst
Åke carlsson
5 december, 2021 09:49

Från Kvarngatan vid järnvägen

Senast redigerad 1 år sedan av Åke carlsson