Gå direkt till Nyheten (Lidköpingsbygden – nu finns årets upplaga)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 08 augusti 2022

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Lidköpingsbygden – nu finns årets upplaga

Publicerad lördag, 27 november 2021, 12:19 av Björn Smitterberg

Nicolai Gille har levererat igen – årets upplaga av julläsningen Lidköpingsbygden finns ute, om nu någon kan hålla sig till jul. För det är märkvärdigt hur många olika märkliga händelser och personer som gillet lyckas hitta. Det är artiklar och bilder som får många att tänka tillbaka och andra att se framåt.

Åke Bengtsson, Bengt Otterberg, Anders Kjellqvist, Bernt Blomgren, Tore Hartung, Bror-Inge Jälevik, Håkan Björklund och Daniel Strandroth har utgjort årets redaktion, som för 72:a gången givit ut skriften och som kommer att säljas i alla butiker med självrespekt i Lidköping – och den brukar även kunna köpas på Nya Stadens torg under adventsfirandet.

Alf Johansson är en av skribenterna och han har den senaste tiden blivit välkänd skribent i Lidköpingsnytt med sitt historiska intresse. I år skriver han om kvinnlig rösträtt och slår hål på en myt. Det är kvinnornas rösträtt i riksdagsval som fyller hundra – kvinnorna har tidigare haft rätt att rösta i landstingsval – för de flesta 1884 då myndighetsreglerna ändrades. Alf Johansson har även en annan artikel med – ur sin serie i Lidköpingsnytt. Det handlar om Lidköpings tidigaste historia.

Hans Fahl, känd som såväl läkare som musiker, har tecknat minnen från ett halvsekel som läkare på sjukhuset i Lidköping. Av bara farten berättar han också hur det gick till när Lidköping fick länets lasarett. Då var politikerna snabba…

Häreneflickorna var ett begrepp i bordtennis en gång i mitten av förra seklet. Deras berättelse har skrivits av Lennart Johansson.

Intressant är också artikeln om fjärdingsmannen på Kållandsö; Gustaf Svensson. Artikeln har gjorts av sonen Svante Svensson. Man kan lugnt utgå ifrån att kraven och utbildningen av poliser har förändrats på 70 år. Men fortfarande är det ganska dåligt betalt – på den tiden ännu sämre. Bl a berättas om ett ingripande där Gustaf Svensson efter att ha gripit en person som rymt från fängelset. Gustav Svensson grep mannen, ringde efter taxi och tog rymlingen hem och hustrun bjöd på mat mitt i natten. Rymlingen var nämligen hungrig.
Gustaf Svensson fick sedan slåss för att få ersättning för taxiräkningen på knappt 40 kronor.

I en artikel berättas om den första ambulansen.

Nita Nysten Carlsson har skrivit en intressant artikel om livet för en flicka. Som ung flicka fick hon och hennes tvillingsyster lämna sin familj för att tjäna sitt uppehälle. Berättelsen för läsaren fram till målet Lidköping.

Lennart Friman berättar musikerhistorier, om Lidköpings Dragspelsklubb och många medmusikanter.

Här är bara ett utsnitt av innehållet i årets Lidköpingsbygden – den rekommenderas. Inte minst de roliga historierna som är passbitar på tomma ytor.