Gå direkt till Nyheten (Insändare: Dansen kring hyrorna börjar igen)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 03 juni 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Insändare: Dansen kring hyrorna börjar igen

Publicerad fredag, 26 november 2021, 06:34 av Insändare

En insändare om kostnaden för att hyra bostad.

Nu börjar den igen, den absurda dansen som kallas för hyresförhandlingar, där hyresvärdar försöker klämma ut så mycket pengar som möjligt ur sina hyresfastigheter och hyresgäster.

Hyreslägenheten är den absolut dyraste boendeformen i Sverige, som det är, ändå är det de mest ekonomiskt utsatta, som allt som oftast bor i hyreslägenheter. Inte av eget val, utan av tvång. Just det, tvång, påtvingat av en ekonomisk sårbarhet, låg utbildningsgrad och svårigheter på arbetsmarknaden. Vissa är offer för sina omständigheter och förutsättningar, andra har aldrig kommit in på den reguljära arbetsmarknaden, vissa är sjuka, men inte tillräckligt sjuka för permanent sjukskrivning (förtidspension) och långt ifrån alla är rustade för högre studier, som på sikt skulle kunna ge bättre ekonomiska förutsättningar för valfrihet i sitt boende.

I år vill Vara Bostäder AB höja vår hyror med 3,6%, men skulle velat begära hela 5%. VD Jan-Erik Wallin skyller på ökade kostnader för energi och byggvaror bland annat, samt att det förmodligt är slut på låga räntor?!?(enl. notis i Knallebladet V 47)

Den 25/11 2021 bestämde sig riksbanken för att inte höja styrräntan, samtidigt är inflationen högre än på väldigt länge.

Under pandemin har Vara Bostäder AB enbart åtgärdat akuta ärenden, något större underhållsarbete har inte skett. Först i oktober i år (2021) byttes fönster och altandörrar i fastigheterna Badhusgatan 14 & 16, en åtgärd, som rimligen skulle behövts göras för flera år sedan. Vi andra kan se fram emot en vinter med dubbla raggsockar och massor värmeljus för att inte frysa, för uppenbarligen står inte täta hus, utan kallras och drag, på listan över energibesparande åtgärder för Vara Bostäder AB.

Under hösten, har vissa hyresgäster haft en viss lättnad i och med de tillfälligt utökade bostadsbidragen, men det är en andningspaus som upphör ungefär samtidigt som Vara Bostäder AB vill ha mer pengar av dem och inflationen är hög, så priserna på matvaror är högre.

Dessa ständigt ökande krav är inte rimliga, speciellt inte för de äldre fastigheterna i Vara Bostäder ABs bestånd, bruksvärdet/standarden lever inte upp till de krav man som hyresgäst skulle kunna ställa om man ser till hur hyresnivåerna ligger i dagens läge.

Det är inte rimligt att man ska behöva frysa, riskera att bli sjuk, ha kallras från Väggar, slåss mot svartmögel i fönsterkarmar på grund av kondens och direktläckage eller betala onödigt höga elräkningar på grund av vitvaror från tidigt 1990-tal, samtidigt som man betalar över 6000 kr/månad för en trea.

Även om Vara Bostäder AB ska drivas enligt ”affärsmässiga principer” så är det fortfarande ett så kallat allmännyttigt bostadsbolag, dock är det svårt att se allmännyttan i att tvinga sina hyresgäster in i oro och ångest varje gång hyran ska betalas.

Nu säger Vara Bostäder ABs VD Jan-Erik Wallin, i redan nämnda notis i knallebladet, att det skulle kunna gå med effektiviseringar och nerdragningar och med det sagt, vore det då inte en bra start med nya fönster, för att spara energi och att VD och styrelsen skär ner sina egna löner och arvoden.

Jag lovar att ingen av dem gråter sig till sömns inför den stundande julen, för att pengarna inte räcker till att ge sina barn en mysig jul med god mat och i alla fall några paket under granen.

Hyresgäst.