Gå direkt till Nyheten (Debatt: Rädda trygghetspensionen!)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 08 augusti 2022

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Rädda trygghetspensionen!

Publicerad fredag, 19 november 2021, 13:26 av - Inskickat material

Carina Ohlsson, Lidköpings närmaste riksdagsledamot, och partisekreteraren Tobias Baudin vill att trygghetspensionen ska finnas kvar.

Rädda trygghetspensionen!

För många är pensioneringen en tid att se fram emot. Efter att ha firat sin sista födelsedag som anställd kan dagarna upptas av barn, barnbarn och fritidsintressen. Men för många är det inte åldern, utan kroppen som sätter stopp för arbetslivet. Alla kan inte arbeta hela vägen fram till pensionsåldern och för dem blir de ekonomiska konsekvenserna smärtsamt tydliga. För dem gör den nya trygghetspensionen stor skillnad.

I dag tar regelverket för att få rätt till sjukersättning ingen hänsyn till ålder, vilket innebär att en 64-åring bedöms på samma sätt som en 34-åring. Många som närmar sig pensionsåldern nekas därför sjukersättning, trots att de inte kan arbeta och aldrig kommer hinna med att både bli friska och skola om sig innan det är dags att gå i pension. Nödlösningen blir istället att börja ta ut sin ålderspension i förtid, vilket ger en lägre pension livet ut.

Så ska det inte vara. En undersköterska, byggarbetare eller serveringspersonal ska inte behöva bli fattigpensionär för att värk i kroppen gör arbetet omöjligt. Målet ska självklart vara att ingen slits ut av arbetslivet. Men innan vi når dit måste alternativen för de som arbetat och gjort rätt för sig bli mer rättvisa.

Därför föreslår vi socialdemokrater en trygghetspension. Vi vill införa särskilda regler för äldre så att den som slitit ut sig i arbetslivet och har som mest fem år kvar till riktåldern för pension ska få sjukersättning istället för att tvingas ta ut sin intjänade ålderspension. Om regeringens budget godkänns av riksdagen blir trygghetspensionen verklighet redan under nästa år.

Moderaterna var tidigt ute och meddelade att de är emot trygghetspensionen. I vanlig ordning motsätter de sig ekonomiska förbättringar för vanligt folk. Trygghetspensionen är inget undantag.

För att rädda trygghetspensionen pågår sedan ett antal veckor en namninsamling i hela Sverige, bland annat i Skaraborg. Efter att omkring 17 000 personer hittills har anslutit sig verkar det nu som att de högerkonservativa inte vågar rycka bort trygghetspensionen. Om just den var det nämligen knäpptyst när de till slut berättade vilka av regeringens förslag de tänker försöka stoppa. Men Moderaterna kommer inte att tveka en sekund att ta bort trygghetspensionen så fort de får chansen.

Alla som har arbetat har rätt till en bra ålderdom – oavsett yrke. Trygghetspensionen är ett viktigt steg för att göra verklighet av den visionen. Att människor som har jobbat hårt och bidragit till samhället kan straffas ekonomiskt är inget annat än ovärdigt.

Carina Ohlsson (S), riksdagsledamot Skaraborg
Tobias Baudin (S), partisekreterare

10 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Nisse
Gäst
Nisse
19 november, 2021 02:02

Att man inte kan rädda något som inte finns är väl kanske inte självklart för alla, men strunta i det… varför vill ni förklara vilka det här ska gälla för – är det inte tänkt att vara lika för alla oavsett vad man haft för yrke?!?

Politisk kommentator
Gäst
Politisk kommentator
19 november, 2021 02:42

Köpa väljare med mera bidrag och pensioner ligger i tiden men låt er ej luras, det är val nästa år. Det går att lova allt möjligt för en röst. Att det sedan blir verklighet är obefintlig.
En undran, kan man bli utsliten i förtid om man har varit politiker större delen av sitt arbetsliv?

Observer
Gäst
Observer
22 november, 2021 10:23

Man blir aldrig förvånad över alla utspel kring våra pensioner. Detta är ett problem som funnits i årtionden och kommer att tillta med oerhört genomslag när alla som inte ens kommer in på arbetsmarknaden skall få pension. Men det går inte bara att prata. Nu gäłler bara att leverera förbättringar som varje pensionär kan känna sig komfortabla med. Det är dags att tänka i nya banor.Skattebefria de som har allra lägst pension.Detta finns i flertal länder i Europa. Detta borde vara en solidarisk aktivitet som alla kan acceptera.

Anders
Gäst
Anders
24 november, 2021 06:00
Svarar  Observer

Jag ser ett stort problem med slopad skatt för de med lägst pension. Vad säger man till de som jobbat hela livet och inte har någon vidare pension, kanske inte den lägsta men inte någon bra pension, om personer som inte jobbat får bättre köpkraft än de som jobbat bara för att den som inte jobbat har skattefri pension?

RGR
Gäst
RGR
24 november, 2021 07:41
Svarar  Anders

Det är ganska många med garantipension som jobbat deltid, haft låg lön, blivit utbrända mm. som definitivt bidragit till att bygga upp samhället. Det kan jag garantera.

RGR
Gäst
RGR
24 november, 2021 07:45
Svarar  Anders

Många av Kommunals medlemmar har garantipension just för att de har byggt landet så nitiskt att de slitit ut sina ryggar, knän och själar.

RGR
Gäst
RGR
24 november, 2021 07:49
Svarar  Anders

Detta kommer bli högerns spinn på detta: man kommer, som vanligt, försöka hetsa svaga grupper mot varandra. Nu är det de näst fattigaste pensionärerna som ska ställas mot de allra fattigaste pensionärerna.
Och höger-politikerna skrattar hela vägen till banken.

RGR
Gäst
RGR
23 november, 2021 02:30

Det är som att det är viktigt för en del att gamla och sjuka ska leva på svältgränsen.

Watchingeye
Gäst
Watchingeye
23 november, 2021 06:44
Svarar  RGR

Ett intressant sätt att värdera en nations förmåga och vilja att värna om sina medborgare, kan vara att se hur de mest privilegierade, kontra de mest utsatta värderas och behandlas.

RGR
Gäst
RGR
24 november, 2021 12:14
Svarar  Watchingeye

Det är ändå fint av högern att medge att det är vänsterpolitik att vilja förbättra tillvaron för de pensionärer som har det sämst ställt.