Gå direkt till Nyheten (Fastighetsägare ifrågasätter bostadsköerna)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 september 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Fastighetsägare ifrågasätter bostadsköerna

Publicerad Thursday, 18 November 2021, 18:11 av - Inskickat material

Bostadsköer är inte att lita på.
Det är beskedet från Fastighetsägarna i Skaraborg i en debattartikel

Efterfrågas rätt saker?

Runtom i Skaraborg byggs det lite överallt. Det byggs lägenheter, kontor och lokaler i en takt vi sällan skådat. Men hur stort och vad är behovet egentligen? Det är en fråga som är relevant och viktig att ställa sig. Detta för att undvika att hamna i en situation som på sikt kan bli ohållbar och sluta i en tvärnit. En situation där en stor mängd bostäder kan komma att stå tomma, på grund av att det har byggts för mycket inom en och samma kategori. Vad är det egentligen för typ av fastigheter som efterfrågas? Är det hyresrätt, bostadsrätt eller kanske äganderätt?

Det är viktigt att respektive kommun tar ansvar i frågan och utreder hur stort behovet egentligen är över tid och vilka typer av fastigheter det är som efterfrågas. Som det ser ut idag står vakanta/lediga lägenheter runt om i Skaraborg. Detta samtidigt som marknaden producerar nya lägenheter påhejade av respektive kommun. I och med att det trotts allt står vakanta lägenheter idag, är det viktigt att göra en analys över varför de står tomma innan man tar nästa steg i att bygga fler bostäder. Bostäderna som byggs måste matcha en långsiktigt hållbar efterfrågan på vad som saknas.

Vi har tidigare pratat om vikten av lokalt samarbete. Många kommuner tar idag med branschen tidigt i översiktsplanering m.m. men vi måste hitta vägar att samarbeta kontinuerligt och ha en dialog kring frågorna om nybyggnation för att få en rättvis bild över hur bostadssituationen ser ut idag och utvecklas över tid.

En allmännytta brukar påvisa bostadsbristen genom att hänvisa sin kommunala ägare till längden på sin bostadskö. Det är då lätt att dra slutsatsen att det saknas tusentals lägenheter i kommunen. Detta mått (likt hos privata aktörer) är dock inte en helhetsbild över hur marknadens efterfrågan ser ut. Många som söker bostad idag ställer sig i alla köer som finns, avslutar inte sin köplats om man får tag i en annan lägenhet o.s.v och detta är helt naturligt. Det är därför av stor vikt att titta mer på dom olika bostadssökande och var dom befinner sig idag. Dom flesta som står i kö kommer ju trotts allt också att lämna en lägenhet ledig när man får tillgång till en ny. Detta ger ju då inte ett behov av en extra lägenhet inom kommunen. Denna gallring är av värde för att få en rättvis bild av marknaden och hur det egentliga behovet ser ut.

Bostadsbyggande är naturligtvis bra, alla våra kommuner mår bra av att växa och utvecklas. Men vi måste vara medvetna om vilken typ av bostäder det är som efterfrågas, inte stirra oss blinda på antal i en kö. Vi från Fastighetsägarna vill genom denna inlaga verka för en långsiktigt hållbar fastighetsmarknad där utbud och efterfrågan möts kontinuerligt för att undvika brist eller överproduktion.

Alma Ohlin
Ansvarig Näringspolitik
Fastighetsägarna i Skaraborg

Fredrik Johansson
Kretsordförande
Fastighetsägarna i Skaraborg

6 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Gurkan
Gäst
Gurkan
18 November, 2021 06:19

Vad hände med att marknaden sköter sin egen marknadsundersökning? Detta ständiga gnäll på att kommunerna ska serva med än det ena än det andra. Är ägarna och ledarna i era medlemsföretag så fullständigt främmande för sin egen marknad? Eller är det latheten som vinner? Att sitta likt fågelungar och gapa gör knappast er klagan varesig trovärdig eller ens seriös.

Björn Smitterberg
Redaktör
18 November, 2021 06:29
Svarar  Gurkan

Ja, varför över huvud taget bygga bostäder om köerna är bluff som ingen bryr sig om? Då kan vi plantera träd på marken i stället.

Gurkan
Gäst
Gurkan
18 November, 2021 08:28

För det andra så undrar jag varför en sån här artikel ens publiceras. Varför kasta åsikter runt sig när ingen av varesig författarna till texten eller någon medlem i sagda förening kommer bemöda sig att svara på eventuella frågor.

Nisse
Gäst
Nisse
18 November, 2021 08:21

Har ni många outhyrda lägenheter så det här är ett verkligt problem – för ni har väl ingen som helst tanke på att stor efterfrågan efter få lägenheter kan ge högre hyror?!?

Baze
Gäst
Baze
18 November, 2021 09:05

Jag är bostadslös och har fått höra att det är totalt hopplöst att lyckas få tag på en lägenhet i Lidköping, menar då hyresrätt.

Tomten
Gäst
Tomten
20 November, 2021 09:49

Kanske ni har för höga krav på nya hyresgäster. Det är inte ovanligt att hyresvärdar har inkomst krav för att få hyra, vilket i sig är ganska logiskt. Men när kostnaden för hyra börjar skena och vi tittar på priser som 8000 för 2 RoK börjar en del av befolkningen ha ganska svårt att uppfylla kraven för att få hyra. Problemet är inte att det inte finns lägenheter, problemet är att det inte finns prisvärda alternativ för låginkomsttagare. Så pensionärer, folk som jobbar deltid, sjukskrivna och arbetslösa har jättesvårt att uppfylla kraven för att få boende.