Gå direkt till Nyheten (42 rapporterades i insats mot sexhandeln i Västsverige)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 08 augusti 2022

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

42 rapporterades i insats mot sexhandeln i Västsverige

Publicerad torsdag, 18 november 2021, 09:28 av - Inskickat material


När polisen i Västsverige samverkade i en europeisk insats mot prostitution och människohandel ertappades 42 personer misstänkta för köp av sexuell tjänst. Det skriver Polisen i ett pressmeddelande.

– Vårt arbete mot den sexuella exploateringen och människohandeln pågår ständigt. Den senaste insatsen visar att den som köper sexuella tjänster i Västsverige inte kan känna sig säker utan riskerar att lagföras, säger Frida Selberg, samordnare vid människohandelsgruppen i region Väst.

Människohandelsgruppen tillhör polisens regionala sektion mot internationell grov organiserad brottslighet.

Insatsen inleddes andra veckan i november med en utbildningsdag, där medarbetare från polisområdena i region Väst fick lära sig mer om den juridik och det arbetssätt som polisen tillämpar mot sexhandeln.

– I region Väst är det nu fler och fler poliser som arbetar inriktat mot den sexuella exploateringen, och syftet med utbildningen är att fler ska kunna tillämpa arbetssättet. Målet är att arbetet mot köp av sexuell tjänst ska vara en del av polisens vardagliga verksamhet.

Under insatskvällarna förra veckan samverkade polisen med socialtjänsten. Ett tiotal brottsoffer identifierades och erbjöds stöd. Under veckan rapporterades 42 personer för köp av sexuell tjänst men arbetet mot problematiken fortsätter framöver i polisområdena.

Två personer greps för koppleri men är försatta på fri fot och utredningarna i den delen är nedlagda.

Insatsen ingår som en del i EU-samarbetet EMPACT (European Multidiciplinary Platform Against Criminal Threats), där EU:s medlemsländer gemensamt arbetar mot allvarlig organiserad brottslighet, i det här fallet människohandel för bland annat sexuella ändamål.