Gå direkt till Nyheten (Internationellt kända musiker till Lidköping)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 08 augusti 2022

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Internationellt kända musiker till Lidköping

Publicerad torsdag, 18 november 2021, 07:47 av - Inskickat material

På lördag arrangerar Lidköpings konsertförening en kammarkonsert i Stenhammarkyrkan med Zemlinskykvartetten och den svenska klarinettisten Karin Dornbusch.

Zemlinskykvartetten är en tjeckisk stråkkvartett som bildades 1994 när medlemmarna fortfarande var studenter vid konservatoriet i Prag. Kvartetten är ett lovordat exempel på den tjeckiska stråkkvartettraditionen.

Vid konserten i Lidköping kompletteras kvartetten med den prisbelönta svenska klarinettisten Karin Dornbusch. Hon har varit konstnärlig ledare för Båstads Kammarmusikfestival 2006-2017 och är nu konstnärlig ledare för Frontside International Chamber Music Festival i Göteborg. Det är genom Frontside som vi i Lidköping nu får möjlighet att lyssna på Karin tillsammans med Zemlinskykvartetten.

Zemlinskykvartetten har fått sitt namn efter den österrikiske tonsättaren och dirigenten Alexander von Zemlinsky (1871 – 1942).

Konserten i Stenhammarkyrkan inleds med en stråkkvartett av honom från 1924. Därefter följer ett klassiskt tjeckiskt verk, stråkkvartett nr 1 av Bedrich Smetana med titeln ”Från mitt liv” från 1876. Konserten avslutas med Brahms klarinettkvintett där vi får höra Karin Dornbusch på klarinett tillsammans med Zemlinskykvartetten.

– Stenhammarskyrkan lördag kl 17.

– – – –
Foto: Johan Sundell och Ilona Sochorová. Text: Martin Hjort