Gå direkt till Nyheten (Eldsvåda blev start för investering på 160 miljoner)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 16 januari 2022

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Eldsvåda blev start för investering på 160 miljoner

Publicerad onsdag, 17 november 2021, 14:04 av Björn Smitterberg

Att Lidköping är ett centrum när det gäller havre – det har stan varit i hundratals år. Nu har det accentuerats i modern tid. Fazer´s storsatsning på ny modern kvarn invigdes i dag. 160 miljoner har det kostat, och nu produceras livsmedel av havre på alla möjliga sätt – och sätten tycks inte ta slut för nya havreprodukter är på väg. Fazer startar exempelvis produktion av havremjölk.

Det började sålunda med en stor brand i kvarnanläggningen för ett par år sedan. Då gick startskottet för en stor investering som i dag gått i mål. I praktiken är det en helt ny anläggning med utökade produktionskapaciteter – och möjligheter att öka ytterligare om det vill sig väl. 120 ton per timme kan lantbrukarna på slätterna i Västergötland få leverera. Över 2.000 ton kan lagras för att utjämna behovet.

En ny hög profil i Lidköping – i själva verket är det kameran som luras, nybygget lutar inte!

Fazer´s Sverigechef är Mats Liedholm som gladdes åt satsningen.

– Havre har så många möjligheter och för kunderna innebär det möjligheter till livsmedel som är hälsosamt, sa han. Produkterna blir allt fler, våra utvecklare arbetar på, men det är lite hemligheter än.

John Poulsen är chef för anläggningen i Lidköping med 85 anställda.
Att det står Frebaco på en del produkter kan vara lite knepigt. Frebaco ägs av Fazer och står ofta på varorna när konsumenterna tar vid.

Från Schweiz och företaget Bühler kom representanter för att uppvakta vid invigningen – typiskt schweiziskt. Företaget har levererat en stor del av maskinerna i den ny vita helt rena anläggningen.

Kommunledningen var representerad och fick äta paella, med havreris som grund.
– Det som är riktigt bra är den cirkulära ekonomin med lantbrukare, deras företag, transporter och den lokala produktionen, sa Jonas Sundström, kommunalråd (s), när han välkomnade den satsning som skett.

Närproducerad invigningslunch!

– – – –
Flertalet bilder är klickbara till större format.