Gå direkt till Nyheten (Löjrommens dag är tillbaka)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 19 januari 2022

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Löjrommens dag är tillbaka

Publicerad torsdag, 11 november 2021, 09:23 av - Inskickat material

Att det fiskas löjrom i Spiken är det många som känner till, men arbetet och hantverket kring beredningen av denna delikatess är det få som har upplevt. För att uppmärksamma detta firas Vänerlöjrommen på söndag, för åttonde gången efter ett års uppehåll, med sin egen dag i Spikens fiskehamn.

Löjrommens dag är ett slags ”öppet hus” där besökare, på nära håll, får en inblick i löjromsberedningens fantastiska hantverk. Det är full produktion i hamnen just nu och under dagen kommer man kunna se fiskebåtarna komma in i hamnen för att skaka fisken ur näten, träffa och prata med fiskare och kika in i några av fiskebodarna där rommen snabbt tas omhand, kläms och bereds genom ett mycket gediget hantverk.

För den som vill smaka på Vänerns röda guld finns löjrom till försäljning i några bodar samt möjligheten att äta löjromsinspirerade rätter på restaurang- och caféer. Under dagen kommer det även att ges smakprov i Destination Läckö-Kinnekulles Info-tält. För barn kommer det finnas tipspromenad, busbingo och ponnyridning. Klockan 11.30 och 14.00 lagar Henrik Rapp mat på vänerlöjromstema där det kommer finnas möjlighet att provsmaka.

Även hantverksbutikerna i Spiken håller öppet sina verksamheter och det arrangeras en mini-delikatess marknad.

Spikens idylliska fiskehamn på Kållandsö är en av landets viktigaste fiskehamnar för det yrkesmässiga insjöfisket. Siklöjan som bär rommen är en liten laxfisk som lokalt kallas för ”Sil” och under Löjrommens dag ges även möjlighet att få smaka på den delikata fisken, som steks och serveras traditionsenligt på knäckebröd.

Löjromsfisket pågår under en kort och intensiv period. Mellan 17 oktober till 17 december då det är tillåtet att fiska siklöja i Vänern. Men beroende av yttre förhållanden som exempelvis vattentemperatur, kraftig blåst med mera. kan starten och tillgången till rommen variera. Förutsättningarna inför helgens evenemang känns hoppfulla och som det ser ut nu är fisket i full gång.

Löjrommens dag är ett samverkansevenemang och arrangeras av aktörerna i Spiken, föreningen Vänerlöjrom och Kållandsöföreningen under samordning av Destination Läckö-Kinnekulle.

– – – –
Inskickat