Gå direkt till Nyheten (Tore Sahlströms bildarkiv:
40 år sedan husen revs och gav plats för nya Giraffen)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 september 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Tore Sahlströms bildarkiv:
40 år sedan husen revs och gav plats för nya Giraffen

Publicerad Wednesday, 10 November 2021, 12:06 av Tore Sahlström

För för ett halvår sedan skrev några artiklar från min tid som pressfotograf.
Jag letade då fram gamla reportage från från förr. Just idag var jag i källaren och hittade just ett reportage om när Café Freden och de övriga husen revs för att
göra plats för det nya kvarteret Giraffen. I år är det exakt 40 år sedan det gamla kvarteret revs.


Det var huset på Stenportsgatan 36 – Café Freden som grävskopan först satte tänderna i men sedan fick de övriga husen i kvarteret gå samma öde till mötes.

De gamla husen skulle ge plats åt den nya De la Gardieskolan. Skolan behövde lokalerna till de yrkesinriktade linjerna som då var utspridda över hela
Lidköping. Kostnaden för kommunen uppgick då till 38 miljoner kronor.

Kommunen köpte de här husen i kvarteret 1969-1970 eftersom den planerade att bygga ut De la Gardieskolan. Man brydde sig då inte om att renovera husen utan hyrde ut dem på korttidskontrakt.

En del Lidköpingsbor tyckte att husen skulle bevaras och ett flertal hörde av sig till kommunen för att de exempelvis ville ha en del saker som de ansåg hade ett värde när ändå husen skulle rivas. Kommunen hade dock plockat bort de värdefullaste föremålen innan rivningen satte igång.

Just de här husen blev mycket vanliga på 1930-40 talet i Lidköping.
Utvändigt gav husen ett mer klassiskt sken med raka linjer och detaljerad putsning som var typiskt för 1930-talet.

I kvarteret låg huset Birgersberg som byggdes 1890 och var en typisk villa från sekelskiftet.

Många Lidköpingsbor minns Café Freden som byggdes också runt sekelskiftet. Det var lite ovanligt med tvåvåningshus på den här tiden.

På caféets fasad fanns det också mycket snickarglädje . Dess veranda fanns däremot inte med från början – utan den byggdes till på på 1940-talet.

I sekelskiftesvillan Birgersberg (Stenportsgatan 34) bodde Birger Pettersson som var verkmästare vid tändsticksfabriken. Birgers son Waldan Birgersson tyckte det var lite sorgligt när hans gamla föräldrahem skulle rivas 1981- det var inte första huset som byggdes i kvarteret Giraffen. Familjen Wahlgren
sålde två tomter i kvarteret. Ena tomten till en smed som hette Andersson – även kallad “Klöve-smen”. Även Andersson byggde sig ett hus i kvarteret
som  kallades Fritzlund vilket sedermera blev Café Freden.

På den här tiden fanns det bara tre hus i kvarteret Giraffen och resten var betesmark där det gick kor och betade. När dessa hus byggdes räknades den här delen av staden som landsbygd.

 

2 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Gunilla
Gäst
Gunilla
10 november, 2021 12:48

Tack! Det var riktigt trevligt och intressant att se bilderna och läsa texten om Café Freden. Där köpte vi godis, när vi gick på läroverket. Kul att minnas! Kram från Gunilla.

Jim_Ljung
Gäst
Jim_Ljung
10 november, 2021 03:04

Minns Caffe freden som om det var igår.
Har för mig att det fanns en kiosk där i hörnet?
Huset kunde kanske fått vara kvar?
Men då hade ju inte nuvarande kv giraffen fått utvecklas till nått så vackert..