Gå direkt till Nyheten (Företag vill bygga i Västra Hamnen
Men marken är avsedd för Lidköpingsborna)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 08 augusti 2022

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Företag vill bygga i Västra Hamnen
Men marken är avsedd för Lidköpingsborna

Publicerad tisdag, 09 november 2021, 16:13 av Björn Smitterberg

Ett företag har för ett par veckor sedan begärt att få del av markytorna i Västra Hamnen som nu lämnas. Politikerna i Samhällsbyggnadsnämnden har informerats av tjänstemän om förfrågan. Men politikerna i Samhällsbyggnadsnämnden säger nej – det här är nämligen mark som man har helt andra planer för.

Företaget betraktas som ett med lätt industri eller verksamhet. Det har helt enkelt skickat en fråga och tjänstemännen har beaktat det som vilken förfrågan som helst.

Men politikerna är tveksamma – åtminstone de politikerna som har frågan i sina händer; Samhällsbyggnadsnämnden.

Moderaterna har vid sammanträdet i dag skrivit en protokollsanteckning där man säger att det för deras del inte är aktuellt att sälja mark i Västra Hamnen.

Moderaten Christian Poucette säger:

– Vi har tänkt oss en publik öppen verksamhet som ska locka Lidköpingsborna till promenad. Vi ser framför oss ett område som kan få restaurang, café, park och andra publika verksamheter. Vi vill absolut inte att ett företag ska få etablera sig här.

Såväl Centerns Thomas Karlsson som Christian Poucette har varit informerade av socialdemokraten och nämndens ordförande Gustav Edvinsson. Gustav Edvinsson kunde inte delta i dag men uppges av de övriga ha sagt att den här frågan får tas upp i möten senare i höst.

– Vi har inte hört några andra informationer mer än att ett företag har bett att få ”boka” in mark, säger Thomas Karlsson. Om det finns någon hemlig agenda om detta så finns den någon annanstans.

– Vi talar ju om något som kan bli vår värdefullaste mark i Lidköping med tanke på läget, säger Christian Poucette.

Markområdet vid Västra Hamnen – som nu sjöfarten överger – sträcker sig från Lidan ett stycke mot reningsverket. Här ska – enligt hittills känd planering det nya öppna området och promenadstråken ansluta till den nya Torggatan som nu färdigställs mellan John Hedins plats och Strandvägen.

Det kan för övrigt läggas till att hela Hamnstadsprojektet var under lupp vid mötet i dag då planerna diskuterades ordentligt med synpunkter från hela nämnden. Bl a var man överens om att nu utgå ifrån det nya badhuset som en slags mittpunkt i den fortsatt planeringen och att man vill ha bebyggelse på ett sådant sätt tt den synligakopplingen till Vänern finns kvar för flanörer högre upp än bara vid strandpromenaden.

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Gustav Edvinsson
Gäst
Gustav Edvinsson
10 november, 2021 12:39

Hej Oscar. Det var hårda ord att Socialdemokraterna säljer sig. Vad grundar du det då? Den nya skateparken blir ett fint tillskott i området runt framnäs. Det stärker området med fokus på rekreation och friluftsliv.
Ankaret som fanns vid torget flyttades för ett antal år sedan på inrådan från olika handikapporganisationer. Vi ville stärka stråket över torget och ankaret ansågs vara ett hinder för personer med synnedsättning. Det finns ett ankare på andra sidan torgbron, mot stadshotellet.