Gå direkt till Nyheten (Restaurang kanske varnas – erbjöd sprit via högtalare)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 08 augusti 2022

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Restaurang kanske varnas – erbjöd sprit via högtalare

Publicerad måndag, 08 november 2021, 11:53 av Björn Smitterberg

En restaurang i Lidköping kan komma att varnas för brister gentemot regler för serveringstillstånd. Ägaren har tagit till sig kritiken och skärpt reglerna. Men det sägs också att kommunens regler är otydliga.
-Vi visste inte att man skulle servera trerätters fram till klockan 23 för att få servera alkohol. Det som kontrollerades var en temakväll.

Det ar vid en tillsyn i början av oktober som kontrollen skedde. Då uppmanades gästerna via högtalare att köpa snaps innan de börjar sjunga snapsvisor.

I anmärkningen som nu politikerna i miljö- och byggnämnden får besluta om föreslås samma restaurangs varning gälla för brott mot rökförbud på ute servering, samt att utbudet av mat var för litet i samband med serveringen.

Det gäller sålunda ett förslag till politikerna att utfärda en varning. Varning är det andra steget i åtgärd – det första är erinran.

Restaurangens ansvariga har svarat:

– Den kontroll som skedde var vid en speciellt anordnad fest med trerätters meny förutom pizza. Det är en ovanligt liten meny för oss.

– Vi ber verkligen om ursäkt att vi inte hade rätt kunskap om att vi är tvungna att erbjuda 3 förrätter, 3 varmrätter samt 3 desserter fram till kl 23:00. All vår personal har gått ansvarsfull alkoholhantering så länge kommunen anordnat detta och några har tom gått den flera gånger då de fått utbildningen genom skolan och vi har aldrig fått information från Lidköpings kommun att du som har alkoholtillstånd måste kunna erbjuda 3+3+3 rätter. Informationen som vi fått är att du måste kunna erbjuda varm mat tills restaurangen stänger. Från och med nu kommer köket alltid kunna erbjuda 3+3+3 fram till kl 23:00.

– Väldigt ogenomtänkt av vår personal att uppmana/uppmuntra våra gäster att köpa alkohol. Vi har pratat med alla i köket och serveringen att vi aldrig får uppmana/uppmuntra våra gäster att köpa alkohol.

Restaurangen påpekar även att uteserveringen är skyltad med rökförbud. Krögaren uppmanar även kommunen att gå ut med tydligare information om kraven på matutbud.

Restauranger i fråga hr tidigare inte varit föremål för erinringar eller varningar. Om politikerna beslutar att ge varning kan det överklaga till länsstyrelsen.