Gå direkt till Nyheten (Insändare: Om sjukvården och ansvar för överviktiga barn)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 03 juni 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Insändare: Om sjukvården och ansvar för överviktiga barn

Publicerad måndag, 08 november 2021, 08:31 av Insändare

– Sjukvården har ingen tillräckligt effektiv metod för kostrådgivning till patienterna och läkarna har gett upp, skriver Torwald Åberg, specialist på kroppens behov av näring, i en insänd artikel.

Sjukvården har också ett ansvar för de överviktiga barnen

Sjukvården har ingen tillräckligt effektiv metod för kostrådgivning till patienterna och läkarna har gett upp. Man skriver nu ut läkemedel som lindrar symtomen och i viss mån förlänger livet några år men botar inte. En intervju med professor Wold visade att hon inte kunde mer om matens betydelse än mannen på gatan. Respekten för de näringsämnen man stoppar i munnen varje dag är mycket låg hos läkaren i allmänhet och utbildningen för kandidaterna är en vecka som glöms bort redan efter tentamen.

Ända sedan början av 50-talet har man försökt ta fram läkemedel om aptit och mättnad för att behandla övervikt och fetma. Hittills har man misslyckats på grund av svåra biverkningar. Nu har cellforskare konstaterat att i hjärnan finns tanocyter, celler som känner av halten glukos i ryggmärgsvätskan som då tas upp och signalerar mättnad hos hjärnan. När intaget av fett är för högt hindras cellerna att ta upp glukos och då ges inga mättnadssignaler. Ytterligare en funktion deltar i mättnads signalerna, ett hormon i levern som skannar av proteinmängden från maten.  Är proteinhalten för låg transporteras hormonet till hjärnan som ökar aptiten och uppmanar till större intag av mat, för mycket mat

Maten bör därför innehålla en begränsad mängd fett, en tillräcklig mängd protein och framför allt en hög halt kolhydrater. Detta är forskning som har utvecklas på Institutionen för Medicinsk Näringslära i Huddinge och på Sabbatsbergs Kostcentrum. En viktig del i det medicinska kunnandet som ignoreras av professorskollegiet. En rad innovationer har sedan lett fram till algoritmer som har separerat ett antal grupper av livsmedel med olika näringsinnehåll från en livsmedelsdatabas. Varje grupp har fått sin egen färg och därmed kan konsumenterna välja rätt mat bara genom färgvalet. Hälften av produkterna i butikerna tillhör de grupper som inte leder till övervikt och sjukdom och 50 % av kunderna enligt ICA:s egen konsumentundersökning skulle välja den maten om man bara visste vilken. Matproducenterna skulle bli jämbördiga med apoteken om man införde den märkningen och börja konkurrera med produkter som också betingar ett hälsovärde större än vad någonsin hälsokostaffärerna och hälsohemmen lyckades med.

Politikerna som nu strider om gamla projekt att satsa någon miljard på vill inte se elefanten i rummet som göder våra barn till en framtid med allvarliga sjukdomar och till kostnader av hundratals miljarder men som skulle kunna förebyggas och botas.

Torwald Åberg

5 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
8 november, 2021 09:50

Ett alternativ är Ketodiet. Bort med snabba kolhydrater och raffinerat socker till förmån för naturligt fett då cellerna istället övergår till att omvandla fett till energi.

Torwald Åberg
Gäst
Torwald Åberg
8 november, 2021 04:35

Ketodiet har kommit och gått sedan 1860 med Banting. Atkins som nylanserade den 1970 dog 73 år gammal gravt åderförkalkad med en massiv stroke. Jag har hans obduktionsprotokoll som visar detta.

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
9 november, 2021 04:27

Ja genetiska anlag har ju självklart betydelse också. Men jag antar att du inte ser ett dödsfall och dess orsak som välgrundad statistik, trots allt.

RGR
Gäst
RGR
8 november, 2021 07:04

Keto är bra för snabb viktnedgång, jag fick själv bra resultat med den. Men problemet med många dieter är att de är jättesvåra att hålla fast vid i längden, speciellt som det i det här fallet handlar om barn. Då är nog traditionellt kaloriunderskott och motion att föredra.

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
9 november, 2021 04:27
Svarar  RGR

Motion är alltid bäst.