Gå direkt till Nyheten (Konstaftonen har börjat)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 08 februari 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Konstaftonen har börjat

Publicerad lördag, 06 november 2021, 14:02 av Björn Smitterberg

Det är många fötter på promenad i Lidköping i dag – de allra flesta är på väg att träffa konstnärer och konsthantverkare. Exempelvis Joel Flygare – glaskonstnär verksam på Riksglasskolan i Nybro – som har sina rötter i Lidköping och på Kinnekulle. Det är gnistrande vacker konst han blåst och format och nu visar i Sockertoppen – han är en av flera som kan ses i Sockerbruket.

Alla bilder i reportaget är klickbara till större format. Planen är att bygga på med fler bilder senare under Konstaftonen. Här är en inledande samling bilder.

Quiltköping visar en mängd verk i Sockertoppen

Caroline Fredriksson har studio och butik i samma lokal.
Redan från förstastund hade hon gott om besökare i lokalen i Rörstrand.

Victoria Johansson ställer ut i en minst sagt udda lokal – Boxningsklubbens. Här slår hennes konst knockout.

Victoria Johansson har verkligen konst för väggar -när en butikstängde köpte hon massor av tapetkataloger och dess mönster bildar nu konst på väggarna i stället för att vara tapetmönster.

Ett intressant projekt som i dag visades upp är den förändring som förestår Torggatan.
Den gamla åkerigården har flera byggnader som inte är bostäder utan gamla garage och lador. Här blir nu hemvist för medlemmarna i föreningen PS (Post Scriptum). 70 personer som arbetar med olika hantverk eller bara är intresserade av konsthantverk får arbetsplats i lokalerna under muralmålningen med Keramikerkvinnan på väggen. I lokalerna är det redan klart med flera verkstäder – bl a keramik och silverarbete.

När konstnärerna öppnar sin afton är det flera lokaler som tas i bruk. En sådan lokal är restaurangen Skafferiet på Torggatan.
Här visar Katarina Sundberg och Hans Kihlén utmärkta bilder – oftast Lidköpingsmiljöer. Lite trångt, lite mysigt och mycket trevligt.

I Konsthallen har arrangerande Konstklubben Lidan en samlingsutställningen. ”Gubben” i förgrunden är skapad av Tony Abrahamsson som ju även är årets utställningsgeneral.

Alla utställare i Konsthallen i dg presenteras så här.

”Bubblan” är ett nytt rum för barn som besöker stadsbiblioteket. Här pågick konstnärlig verksamhet i form av att klistra små prickar – och förstås sagoläsning. Dagen till ära handlade sagorna bl a om färger.

– Jag ären rookie, sa Stellan Törnqvist vars målningar minsann inte är något annat än precisionsarbete. Det handlar om ljus som förvandlas i olika former med en exakthet som är spännande.
Stellan Törnqvist började måla i januari! Han återfinns på Stenportsgatan i dag – mitt emot Bokcaféet. Riktigt spännande – medtag gärna tumstock för att kontrollera exaktheten. Varje nyans noteras i form av nedskrivna färgblandingar. Vackert och utmanande.