Gå direkt till Nyheten (Tore Sahlström svarar för dagens kåseri:
Om november – stillhetens och gråhetens månad)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 september 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Tore Sahlström svarar för dagens kåseri:
Om november – stillhetens och gråhetens månad

Publicerad Friday, 05 November 2021, 10:02 av Tore Sahlström

Många håller förmodligen inte med mig när jag tycker att november är en glad månad – förstås dock lite vemodig den första helgen då vi firar allhelgona.
Ändå tycker jag att de övriga dagarna är mer glada än melankoliska.

Visst kan det ofta vara regnigt blåsigt och grått. Nu infaller den stora ljuständarehelgen.
En weekend som angår oss alla – även om den kan vara en sorglig helg så påminns vi också om att vara tacksamma för de som fortfarande är med oss och som stöttar och hjälper oss att komma vidare i livet.

November är en månad då ett behagligt mörker och en välbehövlig stillhet sveper in i våra hem.
Att kunna tända ett ljus, sjunka ner i soffan med en varm filt och bara ta vara på lugnet. Så få måsten som möjligt – inom kort kommer som alltid den glittrande och väldoftande december och bankar på dörren och vill sparka ut den rofyllda novembermånaden.
När årets sista månad träder in på arenan så, behövs det nya krafter för att med liv och lust ta oss an pepparkakor glögg, pynt, tomtegröt eller något annat vad vi nu föredrar i julmånaden.

Jag har lärt mig de under de senaste åren att tycka om den vilsamma månaden november i all sin lite torftiga skönhet.

Trots den gråa november månaden kan solens strålar bryta igenom – som här vid Medelplana.

Finns det något charmigt och roligt med november undrar man?
Den är ju oftast blöt, kall och riktig trist – detta tycker många, dock inte skribenten.
Jag kan däremot fundera i mitt stilla sinne över vem som förlade fars dag till andra söndagen i november? Denna person kan knappast älskat landets pappor. Här råder ingen jämlikhet då kvinnfolket får fira sin mors dag sista helgen i maj när det är som vackrast och varmt ute och, vi pappor får sitta med tända ljus och en filt i gungstolen  och vänta på den årliga kravatten och tårtan.

Jag vet att årets elfte månad kan vara prövande med mörkret och regnet för vissa och jag frågar mig själv om jag minns november som jobbig?
Nej, inte speciellt. Jag är ingen människa som påverkas negativt av detta. Många andra skulle nog vilja stryka månaden helt från almanackan.

Faktum är att november kan vara så vacker att jag ibland saknar de där grådaskiga dagarna och välkomnar dem när de anländer. Tycker nog att november är en orättvist förtalad månad. Själens tassemarker kan ibland må bra av lite grått dis och mörker och man bör förbereda månaden med olika knep att hålla dysterkvisten på avstånd.

Bara över en natt mellan oktober och november så börjar klagandet över gråvädersmånaden och dess blotta existens – men stopp och nej. Jag tar det nästan
personligt när folk tycker illa om november. Jag tycker att månaden är alldeles magisk. ungefär som om november vore en veckodag så skulle den kunna vara en halvtrist tisdag fast ändå lite härlig. Jag gillar sådana vardagar när livet liksom bara är, när man har tid att göra ingenting. Ändå får man mycket gjort när vardagslunken går lite på halvfart.

Sedan accelererar livs tempot åter upp i december när allt ska hinnas med innan den där gubben med skägget och säcken står och bankar på dörren.

Vår bästa tid är nu har Jan Malmsjö sjungit många gånger – kanske var det just november som det åsyftar.
Aldrig är väl grått så vackert – som just i november. Se själva alla nyanser och mönster. I oändliga grå skiftningar. Från knallgrå till dimgrå. Skymningsgrå, silkesgrå, grådis eller flanellgrå – så där kan man hålla på, men det lär inte vara grått så länge till. För vips – så är det advent. Så njut av en grå dag – snart är
det rött tills du storknar.

I den tysta novemberdagen kan man ta en avslappnande promenad . Det mesta i naturen är grått men, med några inslag av grönt. Till och med dagsljuset är oftast grått men, det är något magiskt och harmoniskt i årets elfte månad. Jag brukar varje allhelgona ta en tur till Kinnekulle för att gå en stärkande promenad i höstliga Munkängarna.

Jag hittade ett citat av Carl von Linné när han på sin västgötaresa besökte Kinnekulle. Han beskrev Kinnekulle: Denna ort är ljufligare än någon annan

Jag håller med blomsterkungen till fullo.

Nu stundar den första novemberhelgen och allhelgona när många av oss besöker kyrkogårdar och minneslundar för att tända ljus hos våra bortgångna – nära och kära. När novembermörkret faller lyser tusentals ljus stämningsfullt upp kyrkogårdarna runt om i Lidköping.

Ha en lagom grådaskig helg önskar en gråblek gammal oktoberfödd gråhårsman.
.