Gå direkt till Nyheten (Bor du nära en galgbacke?)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 30 maj 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Bor du nära en galgbacke?

Publicerad lördag, 30 oktober 2021, 05:00 av Redaktionen

När höstmörkret sänker sig över landet finns det grannar som kan få en att rysa till. Över en halv miljon svenskar bor mindre än en kilometer från en plats där personer har avrättats offentligt. SCB vet var.

Från Jukkasjärvi i norr till Trelleborg i söder finns 542 registrerade platser som kan förknippas med offentliga avrättningar.

I Lidköpings kommun finns 3 avrättningsplatser, i Götene 1, i Skara 4, Vara 3 och Grästorp 2.

Många av de en gång så fasansfulla platserna är i dag fridfulla motions- och friluftsområden, rullstensåsar eller har kommit att ingå i stadens årsringar som delar av parker.

Några av dem har byggts bort med tiden, andra har lyfts fram med minnesmärken och skyltar.

–  Att det en gång förekommit offentliga avrättningar på dessa platser känner möjligen delar av den äldre generationen till för att den kan ha fått det berättat för sig i unga år. Men de flesta av oss är antagligen helt ovetande om avrättningsplatsernas existens, säger Stefan Svanström, expert på geografiska informationssystem på SCB.

De allra flesta, fyra av fem, av våra gamla galgbackar och avrättningsplatser återfinns utanför dagens tätortsgränser.

På kartor gör sig det förflutna ofta påmint med platsnamn som Galgbacken eller Galgberget.

–  Nästan 557.000 invånare i Sverige har som längst en kilometer till en tidigare avrättningsplats. Om avståndet utökas till max tre kilometer berörs i stället en fjärdedel av landets befolkning, säger Stefan Svanström.

Antal boende inom olika avstånd till platser som kan förknippas med en tidigare offentlig avrättningsplats

De två sista offentliga avrättningarna i Sverige ägde rum för 145 år sedan då Konrad Tector och Gustav Hjert halshöggs, dömda för ett dubbelmord. I dag bor över en halv miljon svenskar, de flesta förmodligen utan att veta om det, mindre än en kilometer från platser där personer avrättats offentligt. SCB vet var.

År 1876 dömdes Konrad Petterson Lundqvist Tector och Gustav Adolf Eriksson Hjert till döden för ett dubbelmord i Sörmland. De båda herrarna avrättades genom halshuggning på samma dag, men på olika platser – Gustav Hjert norr om Malmköping, Konrad Tector i Stenkumla på Gotland. Halshuggningen av Konrad gick dock inte som den skulle, publiken svimmade, och möjligen bidrog det till att dessa två avrättningar blev de sista offentliga i Sverige.

En avrättningsplats eller galgbacke låg många gånger utanför dåtidens stadsgräns. Den var ofta placerad på någon höjd eller i en backe för att synas och bli en del av människors medvetande. På landsbygden kunde avrättningsplatserna i stället ligga längs vägar för att passerande skulle veta vad som hände där. På dagens kartor gör sig det förflutna ofta påmint med platsnamn som Galgbacken eller Galgberget.

Galgberget i Visby – i dag känd för en av de främsta  utsiktsplatserna över Östersjön.
Stenpelarna höll tidigare uppe grova stammar i vilket hängningar kunde ske. Foto: Hannes Grobe.

De allra flesta, fyra av fem, av våra gamla galgbackar och avrättningsplatser återfinns utanför dagens tätortsgränser. Trots det är det ändå en relativt stor befolkning som bor i deras närhet.

– – – –
Källa: Statistiska Centralbyrån

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Lillan
Gäst
Lillan
30 oktober, 2021 01:34

Råda känner jag till, men vart är de andra två i Lidköping?