Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Tid för nya miljölöften)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 september 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Tid för nya miljölöften

Publicerad Friday, 29 October 2021, 11:46 av Björn Smitterberg

Nu samlas alla världsledare som är intresserade av att stoppa växthusgasernas ökning i atmosfären. Hoppas det blir en trevlig atmosfär i Glasgow. Frågan an kan ställa sig är varför så många måste åka till  Glasgow med tanke på miljöpåverkan. Delegaterna – bl a några svenska  – skulle må bättre av  att göra  som kyrkorna – gå till Glasgow.

Redaktören gillar  engagemanget för miljön och klimatet. Men det får inte gå till överdrifter. Vi ska inte glömma att vad vi än har för oklara ambitioner i landet så vet vi hur det gått med  kärnkraften, som nu så sakteliga läggs ned av ekonomiska skäl och inte politiska.

Ny medarbetare på Lidköpingsnytt.
Sedan en dryg vecka har redaktören en kollega på sin lilla redaktion.

En flygande reporter – här fångad på skrivbordet igår torsdag. Tala om att somrarna blir allt längre…
Den lilla varelsen har svårt att sitta still när den ska fotograferas – därför är det lite oskärpa.

Redaktören ska vara lite kortfattad i dag. En del andra saker pockar på redaktörens tid.

Förra helgen fick redaktören oväntat kontaktproblem. Redaktören var i Stockholm där det finns anslutningspunkter för mobilnätet på hur många  ställen som helst. Ändå ar systemet så överlastat  att mobila internet stängdes ned gång på gång.

Redaktören har nästan kunnat skryta med hur gammal TV han haft. Skämtet om att TV-programmen blir inte bättre  för  att TV:n är ny har gått i repris lika  ofta som TV-programmen i vissa kanaler. Ja, en del kanaler tycks  ju ha åldersgräns. Är programmet färskare än 25 år får det inte sändas.
Men nu var det stopp. TV:n var för gammal. Slut på hållbarhetsprincipen. Det blev att köpa ny – och inget fungerade förstås som det skulle med den nya heller. Det tog ett par dagar  att hantera.
Men en sak lade redaktören märke till; Den nya TV-apparaten kostade mindre än hälften av vad den gamla gjorde för cirka 15 år sedan. En annan sak är att den nya inte har strömbrytare. Här  talar vi om energibesparing och miljö – så finns ingen strömbrytare! I stället finns stand-by-läge. Korkat. I det läget drar TV:n så mycket ström att det  motsvarar cirka 40 öre per timme –  med nuvarande  elpris. Dygnet runt, vecka för vecka, år efter år.
Lägg  till TV-skatten, lägg till alla andra avgifter för fiber och för att få tillgång av TV-program så är vi snart uppe i en kostnad av tusen kronor i månaden. Mer än 10.000 kronor om året för en TV som vi knappt använder mer än fyra, fem timmar i veckan. Det tycks gå an, men att dagstidningen hem i brevlådan kostar en fjärdedel – det är problem för  många.

En liknande jämförelse som redaktören brukar dra till med när han vill överglänsa alla andra  i diskussioner: Varför gnäller så många  över hög boendekostnad när de utanför har en bil som kostar dem och samhället så mycket – och det  är självvalt.
Och hur kommer det sig att så många norskregistrerade elbilar kommer från svenska säljare? Kan det vara  fel i  systemet som kallas miljöstöd men som i själva verket är ett stöd till extra dyr bil för den som ändå har råd?
Ja, när det gäller att locka väljare så är det viktigt  att hitta ppå nya saker som kostar mycket, och se  till att gamla satsningar på miljön blir omoderna snabbt. Den som satsat på att köra bil på etanolbränsle är säkert missnöjd – miljösatsningen för kund är i dag värd mindre än 2 kronor per liter.

Inom kort ska handeln presentera Årets julklapp.
Kommer du ihåg förra årets Årets julklapp? Det var stormkök.

/God Helg

2 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Mammaledig
Gäst
Mammaledig
29 oktober, 2021 01:54

4-5 timmar i veckan?! Hos oss är det nog mer 8 timmar per dag!

Nisse
Gäst
Nisse
29 oktober, 2021 07:18

Bor i hus på landet så om värmen kommer från TVn eller ett element är ganska ointressant…