Gå direkt till Nyheten (Återanvänd, lappa och laga
Ny utställning om att laga möbler, köksredskap och hantverk)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 08 augusti 2022

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Återanvänd, lappa och laga
Ny utställning om att laga möbler, köksredskap och hantverk

Publicerad torsdag, 28 oktober 2021, 11:28 av Björn Smitterberg

I flera år har kommunala museer i Skaraborg funderat över att skapa ett samarbetsprojekt.
Så kom idén när Ida Billvén besökt museet i Skara: Varför inte skapa utställning om återbruk och lagning av trasiga saker?

Nu samverkar en rad museer med att berätta om olika metoder att laga saker genom tiderna.

Vänermuseet medverkar med grodmansfötter.
– Det kan verka konstigt, men vi behövde några utställningsföremål som visar hur man kan limma. Och jag hade hoplimmade simfötter…

Roland Peterson har ju undersökt Lidköping och Vänern från undersidan – alltså genom dykning. Men han har också varit på loppis och hittat ett föremål som liknar det egna arvegodset. Måltidsknivar bl a.

Lagade saker är inte så mycket som museerna har på lager. Så det har inte varit helt enkelt att hitta utställningsföremål som visar på lagningsmetoder.

Utställningen heter Lappat och Lagat. I Lidköping finns den till februari, men kommer sedan att vandra runt till övriga.

Bakom arbetet med utställningen är åtta museer. Det är förutom Vänermuseet, Länsmuseet i Skara, Vadsbo Museum, skövde museum, Falbygdens museum, Tibro museum, Tidaholms museum och Hjo som har ett historiskt kvarter.

Här omges Roland Peterson av personal från museer: Kathrine Ljungqvist, Falbygden, Ulrika Eriksson, Västergötlands museum i Skara, Therese Håkansson, Vadsbo museum i Mariestad, Tomas Olausson, Skövde stadsmuseum, Marie Setzer och Emilia Toresson, Hjo. Tibro och Tidaholm kunde inte närvara när bilden togs.

Den som har något att reparera kan göra gratis kunskapsfynd på den här utställningen som under ett par år kommer att vandra runt. Premiär på lördag med invigning på Vänermuseet.

Utställningens maner, framtoning om man så vill, har skapats som påminner om tiderna när slit-och-släng inte var helt påkommet.