Gå direkt till Nyheten (Debatt-replik: Familjeveckan ökar personalbristen)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 17 augusti 2022

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt-replik: Familjeveckan ökar personalbristen

Publicerad onsdag, 27 oktober 2021, 11:13 av Insändare

– Familjeveckan förvärrar personalbristen i välfärden, skriver Kajsa Dovstad  vid intresseorganisationen Timbro som  har  nära kopplingar till den borgerliga oppositionen.

Artikeln är en replik på  en tidigare debattartikel skriven av socialdemokrater:
https://www.lidkopingsnytt.nu/2021/10/05/debatt-familjeveckan-ger-alla-lika-mojligheter/ 

– – – –

Familjeveckan förvärrar personalbristen i välfärden

Många anställda inom välfärden kommer arbeta färre dagar med att hand om de gamla, vårda de sjuka och undervisa barnen om familjeveckan införs.

Riksdagsledamoten Erik Ezelius (S) menar att familjeveckan behövs eftersom den gör livet enklare för föräldrar som arbetar inom välfärden. Men familjeveckan kommer till priset av ännu större personalbrist och att personer som inte har barn tvingas täcka upp. Familjeveckan är av flera anledningar en felprioritering.

För det första nämner inte Ezelius att landets småbarnsföräldrar redan har tillgång till världens mest generösa föräldraförsäkring med 480 dagars betald ledighet. Som jämförelse har norrmännen 320–390 dagar beroende på ersättningsnivå medan danskarna får hålla tillgodo med knappt ett år. Stora summor skattepengar läggs redan på att förenkla vardagen för föräldrar. Nu behöver resurser läggas på annat än ännu mer betald ledighet.

För det andra är Ezelius argumentation oväntat riktad med tanke på att reformen är generell. Varför gäller förslaget alla, inklusive de som har flexibla arbeten, om det specifikt är välfärdsanställda som är tänkta att gynnas?

För det tredje kommer inte familjeveckan underlätta arbetet i välfärden. Tvärtom lär det bli ännu tuffare om nuvarande kvalitet ska bibehållas. Särskilt för kollegorna som måste rycka in när småbarnsföräldrarna tar ledigt. Redan nu behöver barnlösa, de som ännu inte skaffat barn och de som är klara med familjebildandet jobba under storhelger och somrar eftersom arbetsgivaren inte kan neka föräldraledighet. Ezelius glömmer att dessa också värderar livet och relationerna utanför jobbet högt. Det vuxna barnbarnet till en ensam äldre mormor kan vilja få tid till julfirande eller följa med till läkaren lika mycket som mamman till en 11-åring.

Av de 480 föräldrapenningdagarna kan 96 tas ut fram till att barnet fyller tolv. Med andra ord finns redan möjligheter för föräldrar att vara lediga, även de med äldre barn. Behövs verkligen mer ledighet? Nej, Sverige har andra problem som borde prioriteras.

Kajsa Dovstad, välfärdsansvarig Timbro