Gå direkt till Nyheten (Rekordmånga nya företag i Lidköping)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 30 maj 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Rekordmånga nya företag i Lidköping

Publicerad tisdag, 26 oktober 2021, 08:42 av Redaktionen

Nyföretagandet ökade i Lidköping under det senaste året. Det har inte startats så många företag i kommunen på åtminstone tio år, visar siffror från Tillväxtanalys som If har sammanställt.

Det senaste året har 253 nya företag registrerats i Lidköpings kommun vilket är en ökning med 29 procent jämfört med 2019 och fler än något år under 2010-talet.

Det är inte bara i Lidköping det grundats många nya företag. I hela landet startades 79 000 nya företag under det senaste året, en ökning med 18 procent.

– En viktig förklaring är troligen att kravet för aktiekapital för att kunna starta ett aktiebolag sänktes från 50 000 kronor till 25 000 kronor i januari 2020. Minskad tid till sociala aktiviteter och möjlighet att fördela sin arbetstid annorlunda under pandemin kan också ha bidragit, säger Frida Lagergren, som är ansvarig för företagsförsäkringar på If.

– Vi har till exempel noterat att flera av våra mindre företagskunder utökat eller lagt om sin verksamhet och blivit mer av mångsysslare. Det ska bli spännande att följa utvecklingen framåt när samhället nu öppnat upp, säger Frida Lagergren.

Störst uppgång i Västra Götalands län hade Grästorp (+130 procent).

Flest nya företag, i riket, har startats inom handel. Under det senaste året startades 12 194 nya företag inom den branschen, vilket är en ökning med 42 procent.

Även inom jordbruk, skogsbruk och fiske samt förlag, radio, TV, film och telekommunikation ökade antalet nya företag. Transport och magasinering, samt reklam växer kraftigt, men från låga nivåer.

– I kultur-, nöjes- och fritidsbranschen däremot minskade antalet nystartade företag med nio procent. Hotell och restaurang verkar inte ha tagit fart än. Men detta är såklart branscher vi hoppas ska vända utvecklingen framåt i takt med att samhället nu öppnat upp, säger Frida Lagergren.

Grästorp 53 nya företag – 130 % jämfört med 2019.
Götene 93 – 63 %
Skara 101 – 6 %
Vara 117 nya  företag – ökning med 39 %.