Gå direkt till Nyheten (Lidköping Elnät klarar nya industrier och fler invånare)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 08 augusti 2022

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Lidköping Elnät klarar nya industrier och fler invånare

Publicerad måndag, 18 oktober 2021, 15:11 av Björn Smitterberg

-Så länge det inte är speciellt stora  elenergikrävande industrier klarar vi försörjningen av el, säger Henrik Larsson, chef för Lidköping elnät som svar på frågor  om utvecklingen av elproduktion som Lidköpingsnytt  ställt.

– Befolkningen växer sakta men det mesta klaras med effektiviseringar och lokal elproduktion, säger Henrik Larsson.

Förbrukningen i Lidköping har ökat – men räknat per invånare har användningen inte ökat de senaste fem åren.

– Så det är väldigt stabilt. Det som påverkar förbrukningen är vädret, där vi väldigt tydligt ser om vi har kalla vintrar (2021) eller varma vintrar (2020).

Ett nytt inslag på marknaden – inte i Lidköping – är effektavgift. Sådan har införts på en del  håll. Den  innebär  att i stället för nätavgift betalar man en avgift som motsvarar den timme per dygn då man använder  mest el. Detta är ett system som väckt kritik bland villaägare med laddningsbara bilar. Meningen med effektavgift är att ta betalt av varje enskild kund efter hur  mycket nät som används för att förse kunden med el. Enligt systemet kan det bli vinst för exempelvis ett hushåll som kör tvättmaskin och diskmaskin på nätterna.

– Fler och fler nätbolag går över till effektavgift. Syftet med detta är att försöka jämna ut förbrukningen över dygnet och undvika toppar under vissa timmar på dygnet. Orsaken till detta är givetvis att vi har under vissa perioder effektbrist i Sverige och detta kan vara ett sätt att minska den bristen.

– Lidköping Elnät tittar naturligtvis på detta också men vi har inga beslut på att genomföra effekttaxor. Dessutom är det  så att våra myndigheter utreder detta och kommer troligen med ett regelverk runt hur effekttaxor får vara utformade. Så i nuläget väntar vi in myndigheternas utredning.

Lidköpings Elnät ägs av Lidköpings kommun. Det är en verksamhet som betalas genom elnätsavgiften. Nästan alla kunder i Lidköping är  kunder till Elnät – men inte riktigt alla. Det finns kunder i andra kommuner som är kunder vid Lidköping Elnät. Det här är av praktiska skäl och för att slippa bygga dubbelt om ett angränsande när finns i närheten.

6 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Kim
Gäst
Kim
18 oktober, 2021 03:38

vänta bara tills i vinter.. kanske är ok nät i stan… men resten av Sverige.. resten av Europa.. lägga ner fungerande kärnkraft.. elda kol , olja o gas när solen inte skiner.. o vinden inte blåser.. mkt miljövänligt… eller?

Jim_Ljung
Gäst
Jim_Ljung
19 oktober, 2021 02:16
Svarar  Kim

Kanske kunde bli ett uppsving för våran gamla hederliga teko industri?

Sticka tröjor o vantar!

Eller som dom sa när man gjorde lumpen
Fryser du? Ja! Spring dig varm då!

abpot
Gäst
abpot
19 oktober, 2021 05:26
Svarar  Jim_Ljung

-I lumpen sa de även ”ta längre steg oftare” då man sprang enligt order….

Svenne
Gäst
Svenne
18 oktober, 2021 10:21

Undrar hur elnätet skulle klara sig om tex. 50% av alla på Majåker eller Ljunghed skulle skaffa elbil och börja ladda efter jobbet. Det är ju elbil ”alla” ska ha om några år. Det hjälper ju inte med lokal produktion om nätet inte klarar att ta hand om elen. Dåligt svar och förklaring av svaranden

Lunnarn
Gäst
Lunnarn
19 oktober, 2021 10:46

Bygg en stor vindkraftspark i Kinneviken och vi blir självförsörjande.

Jim_Ljung
Gäst
Jim_Ljung
19 oktober, 2021 02:04
Svarar  Lunnarn

Tror att du har en poäng på det.
Men låt då Lidköpings Borna äga kraftverken, å låt all vinst komma kommunens elkunder till gagn.