Gå direkt till Nyheten (Kinnekulles lanthandlare i fokus på fototräff)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 08 augusti 2022

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Kinnekulles lanthandlare i fokus på fototräff

Publicerad söndag, 17 oktober 2021, 18:55 av Tore Sahlström

På söndagen anordnade Kinnekulle Hembygdsförening i Medelplana en fototräff med lanthandel från förr i fokus. Många hade denna vackra höstdag kommit för att minnas de gamla lanthandlarna runt omkring Kinnekulle. Utöver detta hade föreningen ställt ut sitt digra fotomaterial för beskådande.

När det händer något i bygdegården så kan man vara säker på att det serveras våfflor från Bengtssonska våffeljärnet ute i köket . Våfflorna smakar alltid “gôrgôtt”.

Här står styrelseledamoten Gill Bengtsson och kassören Wilhelm
Klingspor vid en “schascykel från Nathanael Klassons i Hökastan Trolmen.

Förr fanns det flera mindre handelsbodar ute i byarna. Begränsad tillgång till färdmedel som t.ex. bilar gjorde det nödvändigt att ha en affär nära – samtidigt
som självhushållningen på landsbygden gjorde att efterfrågan såg annorlunda ut.

När skribenten gick runt och tittade på alla lanthandlare på fotoutställningen färdas jag tillbaka till mina minnen från Klassons lanthandel i Västerplana. Här
var hyllorna fyllda av vackra plåtburkar för karameller, kex och kaffe, sytråd, manschetter och i taket hängde det träskor och stövlar.

Ja, allt kunde nästan inhandlas och Gill Bengtsson visar mig ett par silkesstrumpor för män som kunde köpas hos David Klassons lanthandel i Västerplana (Nathanael och David bröder.)

På Kinnekulle fanns det ett otal olika handelsbodar och affärer på 1940-talet. Bara i Hällekis fanns ett stort antal olika affärsverksamheter – inte bara lanthandel såsom Birger Bengtssons diversehandel och specerier (senare Sjöö:s Allköp) utan även Axel Karlssons manufaktur och Knut Odhs charkuteri samt kondis och cykelaffär, kiosk plus ett mejeri.

En knallelåda som bars på ryggen som senare drogs på kärra.

Affärerna i centralorten Hällekis fick senare även ett tillskott i form av en Konsumbutik som etablerade sig på orten. Detta sågs inte med så blida ögon av de privata handlarna i trakten – de som hade Hakonbolaget – sedermera ICA – bakom ryggen som huvudleverantör. I dag är det väl bara Konsumbutiken i Hällekis som har överlevt och lever vidare i f.d. cementorten.

Många intresserade kunde beskåda den digra fotodokumentationen vid
söndagens fototräff.

En av de stora lanthandlarna var Råbäcks Handel. Utöver denna handelsbod vid gårdskontoret fanns uppe vid den stora landsvägen Bengtssons Speceri &
diversehandel (senare Kinnekulle Handel). Strax intill denna lanthandel låg Ivar Svenssons charkuteriaffär. Denna charkbutik var kända bl a för sina goda
prinskorvar och när jag som ung grabb fick följa med mor till den pyttelilla charkaffären fick man alltid ett par prinskorvar av den vänlige Ivar.

Numera är lanthandel på utdöende till förmån för de stora matvarujättarna i städernas utkanter.

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ronney Hedvall
Gäst
Ronney Hedvall
17 oktober, 2021 10:39

Karlsson i Hällekis kallades även Helylle-Karlsson. När Helylle blev omodernt blev nicknamet Terry lene.
Efter affärens nedläggning innehade han under en tid Åkessons tobak på Skara gatan.