Hört på stan: Friidrott eller skog?
Publicerad Friday, 15 October 2021, 11:59 av Björn SmitterbergHar verkligen de stora planerna för Lidköpings kommun haft klimatet som ett av de stora inslagen i planarbetet?
Eller är det en chock för Lidköpingspolitikerna att inte kunna såga ner träd för att kommunen tjänar pengar på att skogen ersätts av betong och asfalt?
Är det verkligen i tiden att föreslå att mer träd ska tas ner för att bygga en idrottsplats?
Frågan har ställts på sin spets av Moderaterna som framhärdar i ett förslag skrivet för nästan fem år sedan, att en helt ny idrottsplats ska skapas i Dalängskogen.
Träd har i dag ett helt annat värde än för fyra år sedan. Åkrar och ängar måste bibehållas, grönområden också. Det handlar om att binda koldioxid. En orsak till de stora utsläppen är att marken bebyggs och asfalteras. Asfalten är för övrigt ofta ett problem även vid skyfall. Vattnet kommer inte ner i jorden utan hamnar i dagvattenbrunnar till ingen nytta.
Lidköping behöver verkligen bli en miljökommun med hållbara verksamheter och inte tillåta fler ingrepp. Planerna för Lidköping de närmaste åren tar alldeles för liten hänsyn till detta.
Så redaktören måste fråga: Måste allt ligga på samma ställe? Varför kan inte nya Badhuset och en rustad Framnäs IP få bli en egen liten sport-enklav?
Härmed öppet för debatt. Ågården, Dalängskolan eller Framnäs? Eller inte alls?
Redaktören har i veckan skrivit om att det ska bli omorganisation i kommunen – troligen nästa år. (Klicka till reportaget.)
En nämnd som på senare år fått allt mindre att säga till om, efter att tidigare varit en nämnd medbetydligt bredare uppgifter än många andra är Samhällsbyggnadsnämnden.
Nu föreslås den nämnden försvinna. Verksamheten ska delas mellan kommunstyrelsen där ett särskilt utskott bildas, och miljö- och byggnämnden som får hantera planarbetet.
Det råder inte fullständig enighet bland fullmäktigepartierna om förändringen, men en sak är klar; Antalet förtroendevalda kommer att minska. Hur bra eller dåligt är det?
Vaccinerad?
Redaktören är fullt sprutad. Men tusentals Lidköpingsbor är – åtminstone statistiskt sett – mottagliga för covid19 fortfarande. Så många är ännu ovaccinerade.
Varför då? Spruträdsla, feltolkat statistiken, lyssnat på personer som inte förstår vad dom säger? Det finns många orsaker. Redaktören har slutat ta in alla motsägelsefulla underliga påståenden som ändå faller när man börjar granska dom.
En sak håller redaktören med om; Statistiken som används är inte helt enkel. Den som läser vardagsstatistiken över avlidna kan fås att tro att alla avlidit av covid. I själva verket kan covid ha varit droppen, men att andra sjukdomar är huvudorsaken. För att detta ska framgå behöver man läsa Socialstyrelsens statistik, och jämföra med Folkhälsomyndighetens. Problemet är att Socialstyrelsens statistik inte är dagsfärsk. Den kan vara en månad.
Så kom den då – den första vita morgonen för säsongen. Dessbättre utan kända olyckor, men på många platser var det rejält vitt ända till solstrålarna kom åt att töa frosten.
Det kommer att synas på räkningarna när värmesystemen drar igång på allvar. Snittpriset för redaktörens del i september var 1,09 kronor per kilowatt-timme. Exkl nätavgift. Det är rekordhögt för en septembermånad.
Är det förberett för mer el, fler elbilar? Vi ska vara glada åt den som laddar sin bil. Men det lär bli en påfrestning. Och vad kommer det att kosta att köpa el i framtiden. Det som hittills varit så billigt i Sverige håller på att bli dyrt.
Och, visst har redaktören läst priset på bensin. Det skenar av andra orsaker.
Redaktören har ställt frågor om det här till Lidköpings Elnät – och väntar på svar. Det kommer säkert, tjänstemännen är bra på att svara. Redaktören tycker nämligen inte som så många andra företagare att Lidköpings kommun är svår att ha kontakt med – inte i allmänhet. Tvärtom är det många som verkligen ger sig i kast med frågor och att ge underlag till artiklar på olika sätt. Redaktören hör inte till de företagarna som ger svagt betyg åt kommunen.
Minnesbilden:
Vad pratade man om den 14 oktober för fem år sedan. Vänerns yta var mycket låg, lägre ån på flera år. Klicka till artikel
Bild från Sandbäckens strand oktober 2016.
Det finns en orsak till att det inte finns plats för skämt i dag. En vän har gått bort, det tar lite på humöret.
/God Helg.
Synnerligen berättigade frågor redaktören ställer ang. Moderaternas förslag om att ta ner mer stadsnära skog.
Häpnadsväckande och samtidigt avslöjande. Det hjälper inte att M (som vanligt) kamouflerar sina intentioner med “Brask-lappen”…”men, vi vill ju bara utreda….”
Pyttsan!
Det är sannerligen inte bara klimatet det handlar om. Studie på studie visar på vikten av närhet till grönområden samt vikten av att dessa är högkvalitativa. I dagarna sammanfattades det i en stor studie över 1000 europeiska städer. I en stad som Malmö handlar det om 26 dödsfall om året som sker för att staden har för få grönområden. Människor blir också bevisat lyckligare exempelvis att de har många fåglar omkring sig, faktiskt också ju fler olika fågelarters sång man kan höra. Att klyva ner skog för att bygga idrottsanläggningar är direkt kontraproduktivt!
“Åkrar och ängar måste bibehållas, grönområden också.”
Var ska det då byggas? Befolkningen ökar ju varje år.
Antar att riva, och bygga högre är det som återstår… fast det troligaste är väl att alla som redan har ordnade boenden i Lidköping tycker att det räcker bra som det är – är i alla fall den samlade känslan jag får från kommentarerna här, och inte särskilt välkomnande.
Förtätning av städer är inte heller oproblematiskt.
“När man bygger mer tätt och allt högre och antalet grönområden blir färre och mindre påverkar man invånarnas hälsa negativt: ljusinsläpp minskar, buller ökar, utsikter störs, vistelsemiljön blir trängre, värden för rekreation minskar, kvalitet av naturupplevelse försvinner och med det försvinner även hälsosamma möjligheter för inspiration och återhämtning.”
Terence Fell
Fil Dr., Universitetslektor i statsvetenskap
Eduardo Medina
Fil Dr., Universitetslektor i sociologi
“Forskarna har funnit att många av förtätningens negativa sidor har att göra med mjuka värden som sociala frågor eller hälsa, medan de positiva sidorna av förtätning är ekonomi- eller transportrelaterade. Att erkänna och hantera både de negativa och positiva sidorna i designprocessen skulle innebära att designuppgiften blir mer komplex.”
Källa: Chalmers
Det finns bra förslag som inte kräver att massa skog tas ner. Använd park och gatas tomt på Mellbygatan eller det utmärkta förslaget att stänga Hallgatan och bygga i Volvoparken. Lidbil flyttar nog gärna på sig om de erbjuds nytt och det frigör ännu mer möjligheter.
Dessutom finns enorma outnyttjade ytor på Margretelund. Med enkla medel kan där göras plats för flertalet fotbollsplaner, parkeringsytor finns och plats för omklädningsrum att byggas.
“Där ingen plog kan gå.
Där ingen lie kan slå.
Där ska hus stå!”