Gå direkt till Nyheten (DNA-träff löser våldtäktsfall mot barn – efter 16 år)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 26 september 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

DNA-träff löser våldtäktsfall mot barn – efter 16 år

Publicerad Thursday, 14 October 2021, 10:48 av Redaktionen

Polisen i Västsverige har utrett ett omfattande ärende med grova sexuella övergrepp mot barn. Den misstänkte mannen lämnade ett DNA-prov som resulterade i en träff på en grov barnvåldtäkt för 16 år sedan.

I september förra året greps en man i Halland, misstänkt för flera sexualbrott mot barn på olika platser i Sverige.

– Det blev upprinnelsen till ett omfattande utredningsarbete, bland annat it-forensiska undersökningar, genomgångar av bilder och filmer där barn utsätts för övergrepp. Flera utredare och it-forensiker har arbetat med ärendet under det senaste året, säger Birgitta Dellenhed, chef för regionalt it-brottscentrum vid polisregion Väst.

När mannens mobiltelefon togs i beslag upptäckte polisen ett avancerat mappsystem med namn på unga flickor som efteråt kunde identifieras. Flickorna var 10-12 år gamla när övergreppen skedde, den yngsta bara åtta år.

Flickorna misstänks ha utsatts för våldtäkter antingen via nätet eller i enstaka fall när mannen träffat flickorna fysiskt.

Bland annat ska mannen ha hotat att sprida nakenbilder vidare om barnen inte skickade fler bilder och filmer till honom.

Mannen åtalas nu vid Varbergs tingsrätt för totalt 34 åtalspunkter, främst flera fall av våldtäkt mot barn, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och sexuellt ofredande.

Åtalet omfattar också grovt barnpornografibrott, då han haft över 1350 fotografier och filmer, varav cirka 480 bedöms som grovt material.

Mannen som är i 35-årsåldern har suttit häktad sedan den 17 september förra året. Under utredningen har polisen tagit ett DNA-prov på honom, vilket gav utslag i ett ärende om en våldtäkt i Östergötland 2005, då en nioårig flicka våldtogs under dödshot i ett skogsområde.

– Det är ännu ett exempel på hur viktigt det är att rutinmässigt DNA-topsa i de fall vi kan göra det. Även brott som ligger långt tillbaka i tiden kan klaras upp, säger Birgitta Dellenhed.

I polisförhören har den häktade mannen nekat till att ha gjort något brottsligt.

Enligt polisutredningen handlar det om ett systematiskt kontaktsökande via nätet som lett till att barn utsatts för sexuella övergrepp.

Ett stort antal barnförhör har hållits på olika platser i landet.

– Barn är extremt utsatta på nätet och blir lurade utan att vuxna märker det. Föräldrar bör inte bara fråga sina barn hur de haft det i skolan på dagen, utan även hur de haft det på nätet under dagen och kvällen, säger Birgitta Dellenhed.