– Vi måste få attitydförändring i Lidköping!
Näringsliv och kommun går samman i nätverksprojekt
Publicerad Wednesday, 13 October 2021, 13:08 av Björn Smitterberg
30 företagare och 30 representanter för Lidköpings kommun, politiker och tjänstemän, kommer att gå igenom ett halvårslångt arbete med personlig utveckling för att Lidköping ska få högre betyg bland företagare.
Bakgrunden är en enkät som Svenskt Näringsliv genomför årligen där Lidköping fallit till en allt sämre nivå i 7 års tid. I jämförelse med andra kommuner kan Lidköping snart inte hamna sämre – bara tio kommuner i landet får bättre betyg.
300.000 kronor satsas på det här projektet som ska ledas av konsulten Tomas Enhager. Hans Visdom (företaget heter så) har hittills hjälpt många kommuner med liknande problem.
– Dessvärre finns attitydproblem i flera kommuner, säger Tomas Enhager.
– Genom att se till att får kommunrepresentanter och näringslivsrepresentanter att tala tillsammans utifrån olika problem – i arbetsgrupper och i teoretisk undervisning – hoppas jag kunna bygga nätverk där företagarna och kommunrepresentanterna blir mer vänner och förstår varandra. Eftersom vi ska träffas 7 gånger kommer det att bildas nätverk.
Från företagaresidan säger NiL:s ordförande Carl-Fredrik Svederberg att tanken på att anlita Tomas Enhager har funnits ett par år.
– Det är också ett sätt för deltagarna – inte minst företagarna – att få nya utvecklas, säger Carl-Fredrik Svederberg.
– Vi har en lista på stor bredd bland företagare som kan tänkas vilja vara med.
Tomas Enhager säger att det är viktigt att delta i hela utbildningen.
– Den som väljer att vara med satsar sin tid – men inga pengar. Men det är en prioriterad verksamhet. Man måste gå ifrån jobbet och delta i varje träff, säger Carl-Fredrik Svederberg.
-Man ska också vara klar över att företagarna inte är negativa till allt kommunen gör. Det finns saker som får högt betyg också. Renhållningen är ett exempel.
Anna Sundbom, här tillsammans med Tomas Enhager, är chef för näringslivsenheten vid Lidköpings kommun och som har högsta prioritet att förbättra Lidköpings rykte som näringslivskommun.
Pengarna till projektet kommer från Lidköpings kommun och Skaraborgs Kommunalförbund.
NiL står för föreningen Näringsliv i Lidköping. Vid kommunen är det den nya näringslivsenheten som leder projektet, men även Sam hällsbyggnadsförvaltningen är med.
Intressant! Vad är det som företagarna tycker fungera sämst i Lidköping?
Som arbetarpöbel så tycker jag att infrastrukturen i Lidköping är riktig dålig och är en tillväxthämmande faktor.