Gå direkt till Nyheten (I morgon börjar älgjakten – 8 oktober nytt datum)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 20 oktober 2021

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

I morgon börjar älgjakten – 8 oktober nytt datum

Publicerad torsdag, 07 oktober 2021, 08:30 av Redaktionen

Bland andra har riksdagsledamoten från Vara, Cecilia Widegren, agerat för att den gamla formen för älgjaktens start skulle ändras. Det var nämligen alltid en måndagsmorgon tidigare. Hon ville flytta till fredagsmorgon. Så blir det i år.
Foto: Madeleine-Lewander.

– Orättvist tyckte många som inte hade chans att gå på jakt förrän veckoslutet efter. Och då kanske kvoten är slut.
Nu blir  det mer rättvist – åtminstone en del år – eftersom ett datum är  fastslaget – 8 oktober.

Foto: Mats Sjölander

I Sverige finns över en kvarts miljon älgjägare.

Värt att nämna är att restriktionernas hävande även färgar av sig på älgjakten. Efter ett år i pandemins skugga kan nu älgjaktslagen åter trängas i slaktbodarna och man behöver inte längre ha hundkoppels avstånd runt brasan.

Förra året sköts drygt 80.000 älgar och i år beräknas ungefär lika många landa i våra frysboxar. (Det motsvarar runt 80 miljoner portioner älgkött.)

Till sist kan nämnas att den årliga älgjakten från och med i fjol även officiellt är en del av vårt kulturarv, då institutet för språk och folkminnen valde att klassa jakt med löshund som just detta.

– – – –
Källa: Svenska  Jägarförbundet och Lidköpingsnytts arkiv

guest
4 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
7 oktober, 2021 08:53

Då kunde man ju lika gärna startat på lördagen. Trams detta.

CatTheHunter
Gäst
CatTheHunter
10 oktober, 2021 03:58

Jaa, trams. Likaledes som varje dag man hör våld mord osv. Och förresten, ska man börja få betalt med pengar, svenskt experiment (VAD ANNARS), så dumt så det är sjukt för man ska ta en spruta har alla omkring mig gjort, behövdes inga pengar utan helt vanligt folkvett! Stäng gränserna – slut på allt åkande, bara drar omkring med detta och folk kan stanna hemma, och vara nöjda med det. Öppnar upp kan inget om mikrobiologi, skratt, dags ta fram munskydden igen.

RGR
Gäst
RGR
12 oktober, 2021 11:09

Kan du ta det där igen? Det verkar som att du försöker få något sagt, men ditt inlägg är tyvärr obegripligt.

CatTheHunter
Gäst
CatTheHunter
10 oktober, 2021 03:47

Finns det något kvar skjutbart? Bor utanför Lidköpings stad och har bara sett en enda älg på 1,5 månader. Undrar vad folk ska andas av nMär skogen är borta och djuren också?
Såg allt de ska ge sig på albino älg nu, då kanske människor som är albino ligger pyr till oxå med lite dna sk en liten köttbit, det behöver man väl inte fälla varenda älg för. Ni får säga vad ni vill jagare, men det här börjar bli löjligt. Drick kaffe, grilla en korv med bröd och njut av era kamouflagekläder. Ge fan i djur som bara blir mindre och mindre.

4
0
Lämna gärna en kommentar!x