Gå direkt till Nyheten (Skyddsvärda träd i farozonen för nya villatomter
Frågor om Lidköpings träd – var plantera?)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 08 augusti 2022

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Skyddsvärda träd i farozonen för nya villatomter
Frågor om Lidköpings träd – var plantera?

Publicerad tisdag, 05 oktober 2021, 15:57 av Björn Smitterberg

En privat markägare vill planera för fem villatomter längs vägen mellan Rådarondellen och Örslösarondellen.
– Det skulle vara konstigt att gå emot en privat markägare.
Texten är uppdaterad 21,06.

Det är i nära anslutning till en tidigare gård som markägaren vill ha en plan för fem tomter. Området kallas Ulvekroken och det är med tveksamhet som politikerna släppt igenom idén. Här finns nämligen skyddsvärda träd, och närheten till den kraftigt trafikerade vägen skrämmer.

– Men vi får pröva det hela när detaljplanen är färdig och vi fått svar från myndigheter och andra om lämpligheten, säger Gustav Edvinsson, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden (s). Just nu vill jag inte att v vi går emot en privat markägare – det skulle se konstigt ut.

– Egentligen bör ett större tag göras för att planera området men markägaren vill inte det.

I det här fallet är det en privat markägare, tidigare har ju avverkningen på Kartåsområdet väckt kritik.

Tänk om du blir kallad för ordförande för skogsskövlarna nu?

– Jag gillar inte ordet skövling. Vi har avverkat för att kunna sälja mark. All den avverkade marken är inte såld – än. Men den kommer snabbt att gå åt för det finns många företag som vill etablera sig här.

Ni ska kompensera genom att sätta 20.000 nya träd i år. Var då?
– Det vet jag inte. Inte än.

– Jag vill dock flika in att jag inte känner mig som den som vill hugga ner träd och göra åkrar till villaområden. Vi kan skapa flera tusen lägenheter i Lidköping genom att förtäta den bebyggelse vi har. Och det måste vi prioritera.

– Vi ska dessutom vara rädda om och skydda alla de gröna och blå ytor vi har i Lidköping. Alla som ser på en flygbild över Lidköping kan se att det är en grön stad, med vattenstråk. Vi har grönområden och parker.

Skulle du vilja ha en koldioxidbudget där utsläpp i Lidköping ställs mot växtligheten vi har? Det kan ju vara så att Lidköping med sin natur har ett  miljöplus?
– Njaejj nej  det  vill jag nog  inte, säger Gustav Edvinsson.

– – – –

Gustav Edvinsson har bett om att få följande infört:

Jag sa att det vore konstigt att säga nej till fler bostäder i Lidköping, när initiativ finns från privata markägare. Detta ska vi såklart stötta och glädjas åt. Samtidigt så är det ingen hemlighet att kommunen och politiken har högre ambitioner med området än bara dessa 5 tomter, även om detta är positivt. Det finns ett antaget planprogram för Askeslätt som jag gärna ser genomfört. Men det är såklart upp till markägaren i fråga.

När det gäller skyddsvärda träd så kan det vara en nöt att knäcka gentemot länsstyrelsen. Planen är komplex av flera anledningar. Detta får kommunen tillsammans med markägaren titta på när arbete påbörjas.

Sista delen i texten, den som handlar om koldioxid, anser jag inte att mitt svar speglar vår diskussion. Jag sa att i dagsläget inte såg att vi ska påbörja ett sådant arbete. Men det kan såklart bli aktuellt längre fram.

– – – –

Redaktören har en i flera delar annan uppfattning av samtalet än Gustav Edvinsson.

 

7 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
5 oktober, 2021 06:50

Hur har återplanteringen sett ut de senaste femtio åren? Det borde väl kunna visas på en enkel kartbild.

Lunnarn
Gäst
Lunnarn
5 oktober, 2021 09:08

Kapitalet bestämmer.
Är verkligen alla sossar med på storskövlingen?
Miljöpartiet har väl somnat in för gott?

Gurkan
Gäst
Gurkan
6 oktober, 2021 06:45
Svarar  Lunnarn

Vart är denna storakövling enligt dig? Kartåsen? Där var ju politiken helt överens.

Lunnarn
Gäst
Lunnarn
6 oktober, 2021 07:25
Svarar  Gurkan

Antar Gurkan är nyinflyttad i Lidköping eller icke varit utanför innerstaden.

Gurkan
Gäst
Gurkan
7 oktober, 2021 02:41
Svarar  Lunnarn

Jag är född och uppvuxen i Lidköping. Detsamma gäller mina föräldrar och även deras föräldrar. Men jag ställer mig ändå frågande till vad du menar. Och eftersom du inte kunde ge ett enda exempel, utan istället hänger dig åt löjliga argument som vart jag eventuellt skulle vara född eller vart jag bor. Så jag frågar igen, vilka områden avser du i ditt inlägg?

Johan
Gäst
Johan
5 oktober, 2021 09:33

Det är sorgligt att se att Lidköpings kommun inte tycker att träd är viktiga. Hur kan kommers vara viktigare än naturen? Det är bevis på att det är okunniga politiker och tjänstemän som styr.

Gustav Edvinsson
Gäst
Gustav Edvinsson
7 oktober, 2021 06:48
Svarar  Johan

Hej Johan!

Jag håller inte med dig att kommunen inte tycker träd är viktiga. I den kommande Stadsutvecklingsplanen så stärker vi tydligt skyddet för gröna stråk och grön struktur(dvs träd). Om det är Kartåsen du tänker på så ser jag det som nödvändigt för att ge företag och verksamheter möjlighet att växa och utvecklas. Det lösgör mark inne i staden som möjliggör för byggnation av bostäder. Det ser jag som positivt. Om jag sen är okunnig får du väl tycka om du vill.

Gustav Edvinsson (s)
Ordförande Samhällsbyggnadsnämnden