Gå direkt till Nyheten (Ett nytt steg tas
Samverkan mellan räddningstjänster utökas)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 25 januari 2022

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Ett nytt steg tas
Samverkan mellan räddningstjänster utökas

Publicerad fredag, 01 oktober 2021, 09:23 av Björn Smitterberg

Om drygt ett år kan ett samarbete vara etablerat mellan Räddningstjänsten Västra Skaraborg och Räddningstjänst Östra Skaraborg.

Samarbetet ska gälla bl a ledningsfunktioner och effektiv användning av resurser.

11 av Skaraborgs 15 kommuner kommer att ingå. De som inte ingår är kommunerna i Samhällsskydd Mellersta Skaraborg. Fler än 190.000 invånare i Skaraborg berörs av samarbetet.

På onsdag kommer troligen kommunstyrelsen i Lidköping att fatta beslut om ett utredningsuppdrag som handlar om utformningen av avtal mellan RSV (räddningstjänsten i västra Skaraborg) och motsvarigheten i östra Skaraborg. Om ett år skall en samverkan kunna vara på plats.

Samarbetet har förberetts länge, och samtal har pågått i flera år. Bl a av det skälet finns vissa vakanser i RSV då man väntar på att det ska skapas gemensamt. Bl a handlar det om ledningsresurser.

I RSV ingår Lidköping, Vara, Essunga och Grästorp.

I Räddningstjänst Östra Skaraborg – RÖS – ingår Skövde, Tibro, Hjo, Karlsborg, Töreboda, Gullspång och Mariestad.

I Samhällsskydd Mellersta Skaraborg ingår Falköping, Tidaholm, Skara och Götene. Dessa kommuner har valt att inte gå in i det nu planerade samarbetet.

Det är inte fråga om att dra in några resurser som nu finns, åtminstone ingår inte något sådant i de utredningar som gjorts och presenteras för kommunledningarna nu.

Bakgrunden är at det väntas komma riksdagsbeslut om hur räddningstjänsterna ska bli effektivare. Där finns troligen åtgärder om förbättrad ledningsförmåga, om ökad samverkan mellan räddningstjänsternas verksamheter och även ökad samverkan med andra resurser.

 

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
örnvik
Gäst
örnvik
1 oktober, 2021 06:16

Titta gärna på sjukhusfrågan hur det gick, och var resurserna tog vägen ,,, hur kan
Lidköpings kommun vara så naiva