Debatt om skogen
Publicerad måndag, 27 september 2021, 18:34 av Björn SmitterbergVänsterpartiets Claes-Göran Borg undrar hur det kommit sig att man kalhuggit så stort område på Kartåsen.
– Det finns stora värden att hantera!
Gustav Edvinsson, socialdemokrat, fick i egenskap av ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden svara på frågan.
– Vi säljer mycket mark och frigör markområden i Lidköpings mer centrala delar då företag flyttar till Kartåsen. Vi har också fördubblat planteringen av nya träd i Lidköpingsområdet till 20.000 i år.
– Det handlar om historiskt erkända naturvärden som huggits ner, sa Claes-Göran Borg. För 400 år sedan skyddades den här skogen som nu tagits ned. Det måste väl finnas andra värden än att sälja mark att ta hänsyn till.
Inga beslut fattades.
Äntligen,Vänsterpartiet,Miljöparti igen.
Och i början av kvällens möte diskuterades näringslivets syn på kommunen.
Nu bereder kommunen nya tomter och anpassar placeringen till nya infrastruktuen, då reses det röster för att man tar ner skog, inte alltid lätt att veta vad höger och vänster hand gör.
Eller kanske så att man inte ser skogen för alla träd.
Jag tycker också det ser tråkigt ut med att alla träd är nedtagna, men det kommer bli bättre miljö inne i stan då många industrier och företag flyttar ut till Kartåsen.
Ändå har man sjunkit i rankingen?
Nja det var nog inte så att skogen runt Lidköping skyddades för 400 år sedan. Den planterades för att ha en funktion. Den anlades för att skydda dåtidens lidköpingsbor från den ohälsosamma luften från de sanka områdena utanför stan. Det samma händer nu. Nu avverkas skogen för att flytta industrier till området av samma orsak som den en gång anlades. Att skydda dagens lidköpingsbor från ohälsosam luft
Rena gissningen!! Vart har du läst om detta i äldre källor?
På den äldsta kartan över Lidköping benämns Kartåsskogen ”Lidköpings samt Östby bys allmänning Cartåsen”. Om man sedan följer de brev och andra källor som finns där skogen omnämns så framgår att skogen hade ett starkt skydd redan på 1600-talet