Gå direkt till Nyheten (Leveranserna av mat kan komma bli butiksansvar
”Undersköterskorna behövs till viktigare uppgifter”)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 maj 2022

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Leveranserna av mat kan komma bli butiksansvar
”Undersköterskorna behövs till viktigare uppgifter”

Publicerad tisdag, 14 september 2021, 19:16 av Björn Smitterberg

Sektor Social Välfärd vid Lidköpings kommun lägger årligen över 4 miljoner kronor på att köpa hem mat till bl a äldre som inte själva kan handla.

Nu finns ett förslag att hemtjänstpersonalens undersköterskor ska gå över till att hjälpa till med beställning via dator. Därefter får butiken ta betalt och leverera hem matvarorna.

I kostnaden på drygt 4,17 miljoner kronor finns också leverans av kyld mat från Vänerkök – eller kallmat som det kallas här. Dessa berörs tills vidare inte av förslaget till ändring, då det saknas resurser att leverera från Vänerkök på annat sätt än med hemtjänstens personal.

Ärendet ska diskuteras när Vård- och Omsorgsnämnden möts nästa gång. Ett alternativ är att sektorchefen Lotta Hjobergfår återkomma med mer specifikt förslag till förändring.

En vinst som nämns i tjänstemannaförslaget är att det är åtskilliga arbetstimmar för undersköterskor som kan frigöras för andra arbetsuppgifter inom bl a äldreomsorgen.

Enligt diskussionsunderlaget till politikerna är en möjlig lösning att sluta helt leverera kylda måltider från Vänerkök och i stället handla färdiga frusna rätter från butiker.

I januari i år var det 292 brukare som handlade matkasse från livsmedelsaffär. Dessutom var det 252 brukare som handlade från Vänerkök.

I dagsläget hämtar hemtjänsten inköpslistor hos brukare eller i grupplokaler.
– Resten av dagen går åt till väldigt många samtal om ändringar.
Personalen sammanställer inköpslistor som faxas till butik som sedan har färdiga paket att hämta för utkörning av kommunens personal.

Enligt förslaget skulle man alltså kunna lämna en hel del arbete direkt till butikerna. För ändamålet behöver undersköterskorna bara hjälpa omsorgstagarna med beställning – sedan blir det butik som levererar och tar betalt.

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
lasse
Gäst
lasse
14 september, 2021 09:51

”Resten av dagen går åt till väldigt många samtal om ändringar” Ut uttryck för behov av kontakt snarare än behov av ändrade inköp?