Gå direkt till Nyheten (Moderater bjuder in alla utom (S) för att vinna Lidköping
Samtalen har redan börjat)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 maj 2022

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Moderater bjuder in alla utom (S) för att vinna Lidköping
Samtalen har redan börjat

Publicerad måndag, 13 september 2021, 17:32 av Björn Smitterberg

Moderaterna i Lidköping bjuder in alla fullmäktigepartier utom Socialdemokraterna för att ta över makten vid valet nästa år. Den lokale moderatledaren Rasmus Möller presenterade i eftermiddag sin målsättning – alla  partier utom ett får vara med i förhandlingarna.

Förhandlingarna har redan börjat om än i begynnande skala.

– Jag har talat med alla partier och informerat om vår avsikt, säger Rasmus Möller.

Moderaterna bjuder in Centern, Kristdemokraterna, Miljöpartiet, Sverigedemokraterna, Liberalerna och Vänsterpartiet till samtal.

-Det kan tyckas omöjligt, men i flera frågor har vi  redan samarbetat med flera partier.

Rasmus Möller ser fram emot en pragmatisk lösning – den består i att få bort Socialdemokraterna från topp-positionen i Lidköpingspolitiken. Hans kritik mot nuvarande (S)-ledningen är inte snäll.

-Det har blivit viktigare med Arbetarkommunen än med kommunfullmäktige. Men man ska komma ihåg att 65 % av alla röstande i Lidköping förra valet röstade på något annat än Socialdemokraterna.

– Det har blivit  brist på demokrati i Lidköping, brists på transparens. Det händer saker utan att vi i oppositionen får veta något. Ågårdsplaneringen för idrott, exempelvis. Inte en enda moderat representant visste om det i förväg. Inte  ens i Samhällsbyggnadsnämnden (som har ansvar  för planer)!

– Ett annat problem är näringslivskontakterna – här är det varje vecka problem som uppstår för att socialdemokrater inte vet hur man ska hantera näringslivet. Vi blir frånåkta av andra kommuner i Skaraborg nästan varje dag. Alla andra kommuner har planer och verksamhet för att locka  näringsliv. Men inte  vi i Lidköping.

– Företagsklimatet är helt raserat, säger  Rasmus Möller.

Och nu mobiliserar Moderaterna. Redan vid kommande fullmäktige kommer nya moderater att väljas in i nämnder och styrelser, fler nya moderata företrädare kommer in.

-Vi har hittat åtminstone 15 personer som kommer att gå in med intresse och engagemang. Vi har förberett oss med  en utveckling inom Lidköpingsmoderaterna som inneburit utveckling av idéer.

Det är i dag 364 dagar kvar till val av kommunfullmäktige. Moderaterna utlovar  att det ska finnas 100 punkter som ska genomföras de 100 första dagarna efter att de vunnit makten tillsammans med sex andra partier. Till senaste valet  förberedde sig Moderaterna med att göra ett 18 sidor lång program med frågor – det ska nu ses över och anpassas till nya  situationer och kommer förstås också att bli ett samtalsunderlag med andra partier.

Men hur ska det gå att diskutera när Moderater möter vänsterpartister?
– Claes-Göran Borg är Vänsterns främste företrädare  – han har  en enorm kunskap och erfarenhet efter att ha varit politiker här i många, många  år.  Vi har samarbetat i frågor tidigare, och jag tror det finns möjligheter att enas. Vi har som sagt arbetat med alla de andra partierna – men nu väljer vi bort Socialdemokraterna – det har blivit ett  trött parti!

5 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Lunnarn
Gäst
Lunnarn
13 september, 2021 07:15

En få la änna hölla mä.
Svårt att förstå,eller?
Liknar väl vad som sker på riksdagsnivå.
Förtroendet för politikerna i alla nivåer har väl knappast varit……….

Lasse på berget
Gäst
Lasse på berget
13 september, 2021 08:09

Moderaternas syn på demokrati

RGR
Gäst
RGR
14 september, 2021 09:20

Jag tycker inte det är så konstigt. Moderaterna gör vad som förväntas av ett oppositionsparti. Det är en självklarhet att man inte bjuder in det styrande partiet man vill störta.
Ang. att V är inbjudna till mötet så har jag inga problem med att de går dit för att höra vad M har att säga. Men jag hoppas verkligen inte att V tänker ingå i något samarbete med M. I sakfrågor kan man pragmatiskt samverka ibland, men man ingår inte i allianser med ett parti med så avlägset motsatta åsikter.

Svenne
Gäst
Svenne
14 september, 2021 12:00

Det skadar inte med lite ombyte på tronen för dagens politiska ledning har tappat i förtroende. Håller med Möller i detta ämnet

RGR
Gäst
RGR
15 september, 2021 11:25

Vem riktar du dig till?

Senast redigerad 8 månader sedan av RGR