Får starta högstadieskola
Publicerad torsdag, 09 september 2021, 15:24 av Björn SmitterbergRaoul Wallenberg-skolan får tillstånd av Skolinspektionen för sin planerade högstadieskola.
Skolan ska omfatta alla tre årskurser i högstadiet och väntas få upp till 250 elever. Den skall härbärgeras i Rörstrandsområdet.
Grattis. Kommunen tappar elever och resurser med detta, men står kvar med samma lokalkostnader. Alliansens politik i sin sämsta form!
Varför tappar kommunen elever till denna skola?
Funderar lite på din kommentar angående Rörstrandscafé: ”Borgaravundsjuka”.
Kan samma argument som du använder ovan användas för de som driver café som är ickekommunala? Näringsidkare tappar kunder o kan inte behålla personal o har en lokalkostnad som behöver betalas.
Javisst kan det. Det offentliga får inte konkurrera med det privata, men trots detta släpptes det privata in i välfärdssektorerna för att få konkurrera med det offentliga.
Frågan är var du drar din gräns?
Släpptes de in för att få konkurrera med det offentliga? Kan tanken ha varit att det skulle kunna gå att göra på ett annat sätt?
En fundering till: Hur kommer det sig att de kommunala huvudmännen konkurrerar sinsemellan om att ha fler elever, t ex att Lidköpings kommun utökar sitt gymnasium på bekostnad av Vara o Skara? Tappar elever och resurser, står med tomma lokaler.
Min gräns i detta fall är öppen.
Det beror ju på den idiotiska kommunaliseringen av skolan. Ett återförstatligande vore på sin plats igen enligt mig iaf.
Tanken med friskolorna är ju inget annat än att vissa föräldrar vill kunna välja bort vissa elever från sina egna barn.
Jag blev illa berörd av din uppfattning om varför jag som förälder väljer friskola. Vad har du för grund för detta?
Forskningen. (Källa: SvD)
”Forskare: Fler friskolor leder till segregationNär det startas friskolor i ett område leder det till en ökad skolsegregation. Fler valmöjligheter i form av fler friskolor ökar skolsegregationen överallt, men allra mest i områden där boendesegregationen är låg. Det skriver forskarna Maria Brandén och Magnus Bygren som nyligen kommit ut med en rapport.”
Läst SvD 20180831. Kunde inte finna något som styrkte påståendet: ”Tanken med friskolorna är ju inget annat än att vissa föräldrar vill kunna välja bort vissa elever från sina egna barn”. Tagit del av forskningsrapporten som artikeln baseras på ”School Choice and School Segregation” (2018) och mailkonverserat med M Brandén. Hennes svar (tillåtelse att använda): ”Nej, det kan vi nog inte säga med vår artikel. I vår artikel undersöker vi inte vad föräldrar har för motivation att sätta sina barn i en viss skola.”
Vem har ens påstått det? Deras artikel visar vad skolvalet leder till, nämligen segregation. Orsaken till varför föräldrar ”väljer” lär man inte få något ärligt svar på förrän något beslut verkligen pressar fram det, precis som hände i Filipstad eller Göteborg. Ramaskri bland föräldrarna för att de inte kunde välja bort vilka elever deras barn skulle gå med.
Ditt påstående från 11 september 2021.
”FILIPSTAD. De gjorde uppror och ordnade en historisk folkomröstning om skolan. Nu anklagas de för att vara rasister.
Efter att tidigare ha handlat om flyktingmottagande, social dumpning och ekonomisk kris stormar det återigen i Filipstad.
– Egentligen är man ju dum som är kvar, säger en ortsbo.
En annan säger att det som hänt får henne att skämmas ”över att vara en vit förälder”.”
Expressen 2021-04-17
Nja, det drogs tillbaka och det blev ingen folkomröstning denna gång.
Bry dej inte. Rödingar har aldrig tyckt att människor ska ha valfrihet!
Det blir inte bättre skola genom att återförstatliga huvudmannaskapet för skolan. I Finland är skolan kommunal och fungerar jättebra. Vad som behövs är att införa en vinstbegränsning. Så pengarna stannar i skolan. Ingen stor vinst=mindre/inga riskkapitalister. Gör även om läroplanerna och skrota skolinspektionen så har vi snart en skola som vi kan vara nöjda med.
Vem äger frågan om etableringen i Finland?
”Fristående skolor/skolor med privat huvud-man tillåts men tillståndsgivningen är restriktiv och ett villkor är att utbildningen bygger på en särskild pedagogisk idé eller fyller annat speciellt behov, ofta i form av kristen värdegrund, samt att utbildningsanordnaren och den kommun i vilken utbildningen ordnas har ingått ett avtal.” Källa: SOU 2014:5 (Finlands skola)
Bra med ytterligare en friskola! Om de kommunala skolorna hade varit bra nog hade en friskola inte fått tillstånd.
Fast det är ju skolinspektionen som har godkänt dom. Kommunen vill inte ha hit dom. Eller?
Socialdemokratiska statens lagar bestämmer.