Gå direkt till Nyheten (Campus öppnade för utbildning av florister)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 03 juni 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Campus öppnade för utbildning av florister

Publicerad måndag, 06 september 2021, 14:26 av Redaktionen

I dag öppnas dörrarna till de nya lokalerna för lärlingsutbildningen till florist i Lidköping. Det är  ett helt nytt samarbete har inletts med branschskolan Flower Academy, och Campus Västra Skaraborg är huvudman för utbildningen.

– Det är oerhört glädjande att ha inlett ett nära samarbete med Flower Academy, en betydande partner i branschen. Jag är extra glad att vi lyckats erbjuda den här utbildningen på plats i våra lokaler, säger Mariella Niemi, Arbetsmarknads- och vuxenutbildningschef, Campus Västra Skaraborg.

– Det koncept vi skapat är helt unikt. Vi värdesätter kvalitetssäkring, uppföljning och andra viktiga delar i yrkets grunder och avslutar med ett yrkesprov i samarbete med Floristernas Yrkesråd, säger Mikael Sörensson.

Lärlingsutbildningar för vuxna bygger på att största delen av utbildningen bedrivs i form av praktik. Cirka 20% av tiden är teori och skolförlagd utbildning. De senaste årens distansundervisning till följd av pandemin har visat att det är fullt möjligt att genomgå en floristutbildning på distans, vilket öppnar upp för elever även utanför Lidköping och Campus Västra Skaraborgs samverkanskommuner att söka.

En utveckling av floristutbildningen är fördelningen av skolförlagd utbildning. Med start hösten 2021 är eleverna på Campus Västra Skaraborg på plats en hel vecka per månad, och nya utbildningsstarter sker löpande varje termin.

– Nu planerar vi dagarna som eleverna är på plats och erbjuder lärarledd utbildning i våra lokaler var fjärde vecka. De övriga veckorna går eleverna som lärlingar i blomsterbutiker med en utbildad florist som handledare. Förändringen ger mer sammanhållen tid för de olika momenten. Delar av utbildningen kommer att vara digital och på distans för att förenkla för både elever och lärare, berättar Fedja Filipovic, utbildningssamordnare, Campus Västra Skaraborg.

Utbildningens upplägg är format av Campus Västra Skaraborg och lärare, och val av tid och upplägg är gjort för att lärlingen ska få en så bred utbildning som möjligt. Camilla Rosén, som tillsammans med Lisa Emilsson är lärare för utbildningen.

– Våra elever söker själva en praktikplats hos blomsterbutikerna, och vi brukar rekommendera att man går som lärling i två olika butiker för att få mer erfarenhet. Utbildningen är 60 veckor lång med sju floristkurser och kurser i personlig försäljning, tradition och utveckling samt entreprenörskap, säger Camilla Rosén.

Blomsterbutikerna vet vid det här laget hur upplägget fungerar, känner till verksamheten och är vana att ta emot lärlingar, vilket förenklar för eleverna att söka sin praktikplats.

___________________
Artikeln bygger på inskickat material.