Gå direkt till Nyheten (Idrott-satsning på Ågården hänger på tunn tråd)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 08 augusti 2022

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Idrott-satsning på Ågården hänger på tunn tråd

Publicerad söndag, 05 september 2021, 07:05 av Björn Smitterberg

I februari kom de första signalerna från Lidköpings politiska majoritet: Idrotten ska flytta från Framnäsområdet. I veckan som gick kom ett pressmeddelande om att allt skulle samlas på Ågårdsområdet, nya planer, en bandyarena som kan användas för fotboll, nya läktare och entréer.
Den politiska majoriteten har försökt bana väg för förslaget genom att skicka ut en artikel till alla redaktioner som inleds med att Lidköping ska ta plats som Västsveriges bästa idrottsstad.

Nu har en första prislapp kommit sedan arkitekter och byggnadsingenjörer gjort sina skisser och beräkningar: cirka 125 miljoner kronor.

I pressmeddelandet – i själva verket en hel artikel publicerad på kommunens hemsida och utskickad till hela svenska pressen – av satsningen var det två socialdemokrater och en centerpartist.

Nya läktarbyggnaden sedd från det föreslagna Torget

Centerpartisten, Frida Nilsson, har varit drivande i den här frågan sedan i vintras. Hon fick majoritetens ledning med sig i kommunstyrelsen om att Kultur- & Fritidsnämnden skulle sätta igång en förstudie.

Den studien har hållits intern till de senaste dagarna. I pressutskicket stod egentligen bara att den nya anläggningen på Ågårdsområdet skulle göra Lidköping till spjutspets i Västra Götalands idrottsliv.

Drivkraften tycks ha varit att idrottsanlägningen Framnäs skulle kunna exploateras för andra ändamål, och att Lidköpings FK vill lämna den fotbollsanläggning som finns vid Lockörn – här finns mycket mark eftertraktad förexploatering – inte minst bostäder vid Lockörn. Strax intill Lockörn finns ju Lidenområdet som exploateras med höga hus. Det handlar om mark för tiotals miljoner kronor. En del av marken är redan såld.

Det här med att flytta från Framnäs och Lockörn är ingen politisk svårighet.

Men hur är det med satsning på Ågårdsområdet?
Moderaterna har i flera år sagt att det är fel plats – En ny idrottsanläggning med fullstora idrottshallar bör byggas i skogen mellan Dalängskolan och Råda rondellen. Hit skulle fotboll, friidrott, handboll, innebandy och allt möjligt annat inom idrotten som kräver kommunala ytor kunna samlas.

Liberalerna anser inte att en satsning ska ske på Ågårdsområdet utan att alternativ tas fram och att hänsyn tas till andra planer och idéer för Lidköpings utveckling.
– Planering i Lidköping hamnar ofta i olika initiativ utan att helheten beaktas, har Liberalernas Pär Johnson uttalat. Vi borde få tal del avolika förslag innan vi binder oss.

Vänsterpartiets representant i kommunstyrelsen, Claes-Göran Borg, sa redan i vintras att förslaget att använda Ågården var ofullständigt och borde återremitteras.

Den politiska majoriteten med socialdemokrater, centerpartister, kristdemokrater och miljöpartister är hårfin. Det räcker att någon enstaka avviker så faller S+C-förslaget om Ågården. Kd och Mp har inte meddelat något ställningstagande.

Kommande vecka ska förstudien som i den utskickade artikeln verkade vara helt klar och sätta spaden i diskuteras i Kultur- och fritidsnämnden och antagligen också i kommunstyrelsen. Inte som ett föranmält ärende – men kanske ändå. För det utskickade artikeln var verkligen utmanande för flera politiker; En stor investering till som ännu inte budgeterats en krona till.

Ett problem är att förslaget inte innehåller en anläggning för fri idrott som ersätter Framnäs – det som föreslås är nämligen en träningsanläggning utan läktare. Det är fotbollen som får hög prioritet även i fortsättningen. Inget nämns om hur inomhusspoterna ska få de ytor som krävs för spel.

I dag är stora delar av Ågårdens IP uppgrävd, för har byggs redan nu konstgräsytor.  Och förstudien kan knappast sägas vara mer än en idéskiss. Det stora i förslaget är att bygga nya rejäla läktarbyggnader för omklädning och konferenser vid den tidigare bandyarenan som skall förändras till huvudarena för Lidköpings fotboll.

Är detta början på valåret? Kommunfullmäktige ska förnyas om drygt 50 veckor.

__________________
Relaterade artiklar

https://www.lidkopingsnytt.nu/2021/08/26/forstudie-samla-idrotten-till-agardens-nya-arena/

https://www.lidkopingsnytt.nu/2020/12/14/vill-inte-ha-tak-over-isstadion/

https://www.lidkopingsnytt.nu/2020/06/16/foreslar-tak-av-solpaneler-over-isstadion-i-lidkoping/

5 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Janne
Gäst
Janne
5 september, 2021 09:18

Åter igen inte ett ord om ett nytt IDROTTENS HUS, däremot kommer Lidköping ha två simhallar i framtiden.
Eller kan politikerna i partierna som styr inte vara eniga innan man presenterar sina drömmar, Samhällsbyggnadsnämden som gjort förslag på att detta skall flyttas till Framnäs, och nu detta från Kultur- & Fritidsnämden där det ligger kvar.

Om ambitionerna är att Lidköping skall bli årets idrotts kommun kanske alla idrotter kan få chansen att bidra så att detta över huvudtaget blir möjligt.

Robert
Gäst
Robert
5 september, 2021 06:53

Att samla allt kring Ågårdsområdet är en självklarhet, det är centralt och enkelt för stora delar av befolkningen att ta sig till. Sen är det förkastligt att bandy och fotboll prioriteras hela tiden. Utdöende sporten bandy och fotbollen i stan som är på korpnivå. Handbollen spelar på dispens i 30 år och damlaget försvann efter nekad dispens vid avancemang till finrummet. Inte en idrottshall med fullmått har vi.

Sen ska friidrotten (där det producerats flest sm-medaljer ihop med kanot och trampolin) inte ens få läktare, toaletter och omklädningsrum på en ny arena.

RGR
Gäst
RGR
7 september, 2021 09:12
Svarar  Robert

Vad spelar det för roll om fotbollen är ”på korpnivå”? Huvudsaken är att många engagerar sig i den, och att den ger lokala ungdomar motion och en vettig fritidssyssla. Att de inte hämtat hem så många medaljer till Lidköping är av mindre betydelse.
Sen ser jag gärna att även andra områden inom idrotten, som tex. friidrott och kampsport får mer resurser.

lasse
Gäst
lasse
5 september, 2021 10:28

Frida- lägg lite engagemang på landsbygdens utveckling

Friidrottsintresserad
Gäst
Friidrottsintresserad
6 september, 2021 09:18

Är inte friidrotten värd att satsas på? Vad innebär en s.k träningsarena? Kommer det finnas belysning? Hur långt bort ska förråd få finnas egentligen? Kommer det finnas måltorn? Kan tävlingar ens arrangeras? Hoppas verkligen att det istället byggs ordentligt från början så att kommande generationer kan få chansen att friidrotta på lika villkor, även i Lidköping. Men om det ändå ska sparas när det nu ska ”satsas” så räcker kanske en kolstybbsbana :-D Varför inte behålla Framnäs IP för friidrott så är problemet löst.