Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Avkopplande gräsklippning?)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 september 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Avkopplande gräsklippning?

Publicerad Friday, 03 September 2021, 12:06 av Björn Smitterberg

Redaktören trodde han var ensam om det här.
Ett  besök vid frisören gav vid handen att flera är drabbade av denna form av avkoppling.

Det handlar om gräsklippning. Redaktören skaffade under försommaren en så kallad robotklippare. Det var flera  skäl, det viktigaste är att redaktören på grund av en arm-axelskada har svårt att rycka igång motorklipparen.
När nu Nisse är ute och  klipper gräset – det tar cirka 8 timmar att hinna över hela – så kan man tänka sig att redaktören får tid över. Ja, lite. Men märkvärdigt nog är det väldigt avspännande att bara titta på den här maskinen – styrs av halvledare från Kina – som vandrar runt över gräset.
Frisören sa oväntat: Tänk att man kan bli sittande flera stycken och alla följer klipparen med blicken och försöker kanske räkna ut vart den ska  ta vägen…
Om det är normalt  att sitta och stirra på en gräsklippare – då är  redaktören normal.
Men i  övrigt – inte  sitter jag och  tittar  på när grannen går runt och vänder under buskar med sin vanliga motorklippare.

Annars är det väl lite kritiskt det här med  vad som är normalt. Redaktören försöker alltid tala  åt vilket håll han ska när han kör bil. Även i rondeller används blinkers flitigt. Lika förvånad  blir han varje gång  som det kommer andra som inte använder blinkersen. Varför då? För att  spara bensin? Knappast.

Bensin för tankarna in på växthusgaser. Det är ju glädjande att de svenska utsläppen minskar. Och bensinen innehåller allt mindre bensin och allt mer biobränsle. Och nu kommer det epost igen förstås – så många är det som inte förstår – eller vill förstå – finessen med biobränsle.
Vinsten är inte bara att köra bilar med bränsle från skogen – den stora vinsten är faktiskt att återplantera den skog man fäller. Huvudingredienserna i trä är kol och vatten. Syret  sorteras bort och släpps renat – det  har vi lärt oss i skolan redan på redaktörens  tid.
Alltså; ett träd som vuxit på Kartåsen är lika  viktigt som det träd som vuxit i Brasilien.  (Detta var ett dolt tips till Samhällsbyggnadsnämnden som tror att rutor på  en detaljplan är viktigare än trädet som växer i verkligheten).

Det är verkligen illa att se hur träden fällts på Kartåsen. Det  är  illa att alltmer jordbruksmark i Lidköping  går åt till villabebyggelse. Undrar om planeringen någon gång till hänsyn till klimatet?
Gräsmattor – ja, men allt större del av villatomter blir altaner med bassänger och blinkande lampor som om det pågick en ostoppbar kräftskiva. Det gröna trängs undan  mer och mer. Ett resultat är förstås översvämningar – markytorna som kan ta emot vatten krymper i tätorterna.