Gå direkt till Nyheten (Föreslår skattelättnader)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 23 januari 2022

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Föreslår skattelättnader

Publicerad onsdag, 01 september 2021, 10:40 av - Inskickat material

Regeringen presenterar i dag tre kommande skatteförslag i höstens budget. Omkring 7,5 miljoner svenskar omfattas av satsningen och tyngdpunkten ligger på låg- och medelinkomsttagare.
– Nu tar vi Sverige framåt efter pandemin. Därför genomför vi nu konjunkturstimulanser som är inkluderande, säger finansminister Magdalena Andersson.

Skattereduktion med tyngdpunkt på låg- och medelinkomsttagare
Den 1 januari i år infördes en skattereduktion med tyngdpunkt på låg- och medelinkomsttagare. Regeringen föreslår nu att skattereduktionen förstärks med 1 320 kronor från 2022. Skattereduktionen blir därmed som huvudregel ett fast belopp på 2 820 kronor per år 2022. Hela skattereduktionen ges från en fastställd förvärvsinkomst om 265 000 kronor om året, vilket ungefärligen motsvarar de lägsta kollektivavtalsenliga heltidslönerna. Skattesänkningen i förhållande till inkomstnivå blir störst för personer med låga och medelhöga inkomster.

Förslaget föreslås träda i kraft 1 januari 2022.

Skatteklyftan tas bort för personer med sjuk- och aktivitetsersättning
Den nuvarande skattereduktionen för sjuk- och aktivitetsersättning förstärks så att skatteklyftan mellan dessa ersättningar och arbetsinkomster försvinner. I dag betalar en person med sjuk- eller aktivitetsersättning i genomsnitt ca 10 000 kronor mer per år i inkomstskatt jämfört med en person med samma inkomstnivå som jobbar. Regeringen kommer lägga fram ett förslag som sluter den klyftan. Ett första steg mot att ta bort skillnaden i beskattningen mellan lön och sjuk- och aktivitetsersättning togs 2018.

– Skatteuttaget är fortfarande ordentligt mycket högre på de här inkomsterna jämfört med arbetsinkomster. Nu är det dags att ta bort den skillnaden, säger biträdande finansminister Åsa Lindhagen.

Förslaget föreslås träda i kraft 1 januari 2022.

Kostnaden för att vara med i a-kassan sänks genom en skattereduktion
Regeringen anser att det långsiktigt ligger i samhällets intresse att underlätta och uppmuntra att fler är anslutna till en arbetslöshetskassa. Därför avser regeringen föreslå en skattelättnad för avgiften till a-kassan. På så sätt sänks kostnaden för att vara medlem. Skattereduktionen bör uppgå till 25 procent av avgiften under ett år. Det innebär en skattesänkning på omkring 400 kronor per år för medlemmar i de flesta a-kassor.

Detta förslag kommer att aviseras i den kommande budgeten med avsikten att träda i kraft 1 juli 2022.

Offentligfinansiell effekt av förslaget i budgetpropositionen för 2022
Skattereduktion för förvärvsinkomster 7 miljarder
Skattereduktion för sjuk- och aktivitetsersättning 2,61 miljarder
Skattereduktion för a-kassa 0,81 miljarder

6 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ronney Hedvall
Gäst
Ronney Hedvall
1 september, 2021 10:55

Som vanligt inte ett ord om höjda pensioner:-(

Nisse
Gäst
Nisse
1 september, 2021 01:53

Nä, men att röda rosen erkänner att skatterna är för höga har ett visst värde det med!

Henrik Karlsson
Gäst
Henrik Karlsson
2 september, 2021 07:16

Tomma ord från ett tomt parti. Inget om pension

RGR
Gäst
RGR
2 september, 2021 08:05

Jag har inga problem med sänkt skatt för vanligt folk men det måste vägas upp med motsvarande skattehöjningar för de rikaste. Ytterligare bantad välfärd är knappast rätt väg att gå efter pandemin.

abpot
Gäst
abpot
3 september, 2021 12:35

-Äntligen några som yttrar sig ang den grupp i samhället som många tycker sig att vara en belastning för samhället. De som inte är förmögna att klara av att deltaga i samhället som arbetssamma individer har fått skit och fått se sig att vara mer och mer utanför i samhället. Dags att dessa individer får chansen att kunna vara med i samhället och då via mera pengar i plånboken så att även dessa kan bekosta sitt liv. Sen ”alliansen” styrde skutan så har dessa individer setts blivit helt utstötta av samhället och bestraffade pga att de ej är samhällsnyttiga…

Observer
Gäst
Observer
3 september, 2021 09:40

Vill man göra något av för de sämst ställda i landet borde man skattebefria de som har minst inkomst. Det taket borde ligga på ca. 12000 efter skatt. Men detta finns aldrig med i ett förslag från SAP. Mycket anmärkningsvärt. Men man ”gödslar” skattebetalarnas pengar på alla upptänkliga projekt världen över. Det vore nog bra om man redovisade detta för alla behövande samhällsgrupper som man uppger sig företräda. Vi har idag 320 000 fattigpensionärer enligt EU:s statistik. Och de kommer att bli många fler över tid.