Gå direkt till Nyheten (Debatt: Effektivisera i stället för att höja taxor)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 27 september 2021

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Effektivisera i stället för att höja taxor

Publicerad tisdag, 31 augusti 2021, 13:21 av Insändare

-Varför krävs inte effektivisering inom bl a värmeleveranserna, frågar sig representanter för fastighetsägare och hyresgäster i en debattartikel.

Effektivisera bort behovet av taxehöjningar

Sommaren är snart över och hösten gör sig påmind vilket vanligtvis innebär att kommuner och energibolag ser över taxorna inför kommande år. Översynen innebär ofta höjningar av avgiftsuttaget vilket får konsekvenser för alla kunder – även fastighetsägare och i förlängningen dess hyresgäster.

En ökning av avgiftsuttaget minskar utrymmet för service, underhåll och reparationer och övrig konsumtion. Det finns med andra ord stor risk att en galopperande taxestruktur får negativa konsekvenser för förvaltningskvaliteten och i förlängningen trivsel och trygghet, hos hyresgästerna i kommunen.

Många gånger motiveras beslutade och planerade taxehöjningar med skäl som investeringsbehov, miljö- och klimatnytta och samhällsansvar. Det är lätt att den typen av argument ekar tomt om det inte finns någon transparent redovisning och om kunderna inte bjuds in till dialog och information i frågan. Värme, elnät och V/A är naturliga monopol där kundernas alternativ är få eller inga. Ett väl fungerande monopol behöver ändå löpande arbeta med och underhålla sin kundrelation för att förtjäna och behålla sitt förtroende.

Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen har genom åren uppmanat kommuner och energibolag att i den löpande översynen av taxorna beakta faktorer som attraktivitet, näringslivsklimat, effektivitet och långsiktighet – allt anpassat efter den aktuella kommunen och dess förutsättningar. Vi från Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen riktar oss den här gången till ägarna – i de allra flesta fall kommunerna – att se över ägardirektiv och uppdrag.

Effektiviseringskrav tycks vara något av en naturlag inom styrning av offentlig sektor och det finns såvitt vi vet inget som talar emot att detta skulle kunna appliceras på exempelvis fjärrvärmeaffären i en kommun.

Alma Ohlin Ansvarig näringspolitik Fastighetsägarna Skaraborg

Lennart Derehag Regionordförande Hyresgästföreningen region BohusÄlvsborg-Skaraborg

guest
1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
31 augusti, 2021 09:48

Tänk om fastighetsägarna kunde effektivisera istället för att ständigt höja hyrorna. Tänkte inte på det,eller?

1
0
Lämna gärna en kommentar!x