Gå direkt till Nyheten (Debatt inför kyrkovalet:
Du kan vara trygg med Socialdemokraterna)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 23 januari 2022

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt inför kyrkovalet:
Du kan vara trygg med Socialdemokraterna

Publicerad måndag, 30 augusti 2021, 14:50 av Insändare

Sebastian Ekeroth Clausson, en av socialdemokraterna som arbetar med kyrkovalet, skriver i en debattartikel att det är självklart med medlemsdemokrati.

Kyrkoval: Med Socialdemokraterna kan du vara trygg med vad du får.

På måndag, 6:e september, börjar kyrkovalet. Fram till den 19:e september har Svenska kyrkans 5,8 miljoner medlemmar möjlighet att påverka hur kyrkan, med den kristna tron som grund, ska styras de kommande åren. Under de två veckor valet pågår har du som medlem samma möjlighet att påverka oavsett vem du är. Troende eller sökande spelar ingen roll. Oavsett om du är en van gudstjänstbesökare, om du besöker kyrkan någon enstaka gång vid stora högtider eller om du mest är medlem för att du uppskattar kulturarvet och kyrkobyggnaderna så har du under valveckorna en röst.

Vi socialdemokrater tycker att det är en självklarhet att medlemsorganisationer ska styras så, men medlemsdemokratin inom Svenska kyrkan är på sikt hotad. Nomineringsgrupper som POSK och Frimodig kyrka går till val på att införa indirekta val till stiftsfullmäktige och kyrkomötet, för att på så sätt begränsa makten för det stora flertalet medlemmar. Det de egentligen säger är att medlemmarna har röstat fel vid tidigare val och att systemet därför behöver göras om. En röst på Socialdemokraterna blir därför en röst för ett fortsatt brett medlemsinflytande i Svenska kyrkan.

I kyrkovalet kan du som är medlem i Svenska kyrkan och har fyllt 16 år lägga din röst på Socialdemokraterna i valen till kyrkomötet, stiftsfullmäktige och i de allra flesta församlingar och pastorat också till kyrkofullmäktige. På våra listor hittar ni kandidater som liksom Svenska kyrkans medlemmar har olika erfarenheter, men du som väljare kan vara helt säker på att alla delar både de socialdemokratiska värderingarna och ett stort engagemang för Svenska kyrkan. Röstar du på Socialdemokraterna vet du vad du får! Väljer du någon av de nomineringsgrupper som påstår sig vara opolitiska har du däremot köpt grisen i säcken. Vissa av deras representanter har säkert kloka åsikter och bra värderingar, men vad står de andra på listan för? Vågar du ta chansen?

Så, vad vill då vi Socialdemokrater? Jo, bland mycket annat vill vi ha en kyrka fri från diskriminering, att Svenska kyrkan ska vara ett föredöme som arbetsgivare och att kyrkan ska ta sitt ansvar för klimatet. Kort sagt samma frågor som vi dagligen arbetar för i kommuner, regioner och riksdag. Med Socialdemokraterna vet du vad du får. Delar du våra värderingar är det oss du ska rösta på i kyrkovalet 6-19 september!

Sebastian Ekeroth Clausson (S)
Kyrkopolitiskt ansvarig, Skaraborgs partidistrikt

2 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Politisk kommentator
Gäst
Politisk kommentator
31 augusti, 2021 10:13

Klåfingriga politiker har inget i svenska kyrkan att göra. Låt Sverige vara sekulärt. Blanda inte ihop religion, demokrati och rättsstat. Det blir inget bra alls.

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
31 augusti, 2021 11:15

En fråga jag skulle vilja ha svar på är hur Sebastian och S ser på religionsfriheten.
Ska religioner vara underställda vårt sekulära statsskick eller anser du/ni att religionsregler ska vara överordnade vårt samhälles lagar och regler (statsskick)?