Hört på stan: Tugga på kinesiska?
Publicerad Friday, 27 August 2021, 12:00 av Björn SmitterbergDet kommer många erbjudande till redaktörens dator.
Väldigt många är ryska, och en hel del är kinesiska.
Redaktören höjde på ögonbrynen på torsdagen när det kom ett kinesiskt erbjudande om att köpa tandimplantat.
Hur ska det gå till att köpa ett tandimplantat från Kina?
Är det som när Kina erbjuder sig att bygga vägar och järnvägar billigare än andra att det kommer personal från Kina. En leende tandläkare från Kina? Bara till mig?
Nej, det får nog vara med kinesiska tänder. Hellre grinar jag illa. (Har förresten varit på koll i veckan – inte ett hål.)
Kommer osökt att tänka på bilderna av Mao ze Dong på 1970-talet, när redaktören satt och redigerade utrikesnyheter. Mao Tse Tung hette han då. Alla bilder var retuscherade av specialister. Denne världsledare hade nämligen inga tänder utan bara lite missfärgade taggar. Det påstods – utan att veta om det var sant – att han hade fler älskarinnor än tänder, för kvinnor var han tänd på. Om kvinnorna tyckte detsamma om Mao förtäljer inte historierna.
Visserligen är vi tvungna att köpa en hel del från Kina. Men inte allt. Undrar förresten hur det ska gå för personbilstillverkaren Volvo. Den får inte halvledare från Kina, men dess kinesiska samarbetspartner är redo att skicka hela bilar från Kina, hela vägen till Sverige och sälja dem här. De är nästan – enligt uppgifter i motor-massmedier – helt identiska med de svenskbyggda bilarna. Men billigare.
Samtidigt ser jag i näringslivsrapporter att de svenska företagens intresse att handla med östra Asien har minskat rejält.
Glädjande är att allt fler scener för musikteater, pjäser och andra öppnar. Det förutsätter förstås att salongerna är tillräckligt stora. Publiken får inte spränga virusgränserna. Folkhälsomyndigheten tjatar om att vi ska kavla upp ärmarna och ta sprutorna. Men var är vaccinet? Varenda dag får redaktören frågor från läsare om vart Lidköpings vaccin tagit vägen? Bra fråga.
Flera av er vet säkert varför det heter vaccin. Det var en läkare för flera hundra år sedan som upptäckte att en pojke som fått kokoppor av en ko inte blev sjuk. Ko heter vacca på latin.
På tal om Kina. För tusen år sedan lät man i Kina använda personer som överlevt smittkopporna för att vårda just smittkoppssjuka då de som haft sjukdomen var immuna. Barn som var sjuka kunde få en extra dos för att dö snabbare.
En person i Lidköping har överlämnat en stor bunt bilder med Lidköpingsmotiv till redaktören. Det är inte lätt för redaktören, för om man bara räknar antalet år redaktören bott i Lidköping är han tonåring. Men tyvärr inte i andra räknesätt, då får man snart börja använda tresiffrigt.
Så frågan är varifrån nedanstående bild härstammar? Finns byggnaden kvar?
På baksidan finns en liten notering: Lundahls fastighet.
/God Helg