Gå direkt till Nyheten (Förstudie: Samla idrotten till Ågårdens nya arena
”Blir självklara idrottsplatsen i regionen”)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 25 januari 2022

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Förstudie: Samla idrotten till Ågårdens nya arena
”Blir självklara idrottsplatsen i regionen”

Publicerad torsdag, 26 augusti 2021, 17:11 av Björn Smitterberg

– Ågårdens fritidsområde blir den självklara idrottsplatsen i regionen med en ny, sammanhållen och lekfull prägel med Ågårdsvallen som hjärta.
Det skriver kommunledningen i ett pressmeddelande om det förslag till ny idrottsarena vid Ågården.

Förslaget är enligt pressmeddelandet en förstudie – men förstudien finns inte med och nämns inte i några detaljer. Att bli självklar idrottsplats för Västra Götalandsregionen är en hög målsättning. Om det nu är helaregionen som avses? Oklart.

Vidare sägs:

– I förslaget finns förutom en elifotbollsarena, ett nytt torg, utegym och belysning som knyter ihop de olika idrottsverksamheterna till ett nav för idrott och aktivitet i Lidköping. Självklart finns utomhusbandyarenan kvar och genom en kombinationslösning kommer fotboll och bandy att kunna samlokaliseras.

– Att samla olika idrotter på ett och samma ställe innebär en stark profilering av Lidköping som en idrottsstad i framkant, det är en unik satsning som sätter Lidköping på kartan. Föreningslivet vill detta, Lidköpings utveckling har behovet och vår politiska majoritet har ambitionerna att nu lösa detta. Nu ska ärendet upp i Kultur- och fritidsnämnden för beslut att ta in det i investeringsberedningen, säger Roger Ahlén (s) nämndens ordförande.

Förslaget har i dag presenterats skriftligt av Roger Ahlén tillsammans med kommunalråden Jonas Sundström (s) och Frida Nilsson (c).

Området länkas samman genom gestaltning i material, belysning och uttryck. Går förslaget igenom skapas ett nytt Ågårdens fritidsområde som både blir vackrare och mer tryggt genom att området fylls av liv, rörelse, fysisk aktivitet och förbättrad belysning. Lidköping får en plats där generationer kan mötas kring aktiviteter. En plats för umgänge, både avskilt och med andra. Idrottsanläggningar är en viktig del i bygget av socialt hållbara städer, för att attrahera nya invånare och en förutsättning för möjligheten att idrotta och motionera.

Framnäs IP – historien och arvet

– Framnäs IP är en betydelsefull arena som bidragit till att bygga en stark idrottskultur i Lidköping. Att vi blev nominerade och kom på en hedersam 17:e plats i Årets idrottskommun (SVT) visar på det. Framnäs IP är ett område som många Lidköpingsbor någon gång besökt och det är även hemmaarenan för den legendariska fotbollsklubben Heimer och nuvarande hemmaplan för LFK där LFK dam spelar i elitettan (den näst högsta serien). Nu förvaltar vi arvet och tar nästa steg i utvecklingen av Lidköpings idrottskultur.

Det driv som präglat Framnäs IP och dess verksamhet i generationer flyttas i förstudien till Ågårdens fritidsområde. Det ger möjligheter att tillvarata det unika läge Framnäs har med närheten till Vänern och ger förutsättningar för en hållbar stadsutveckling som öppnar upp staden mot vattnet.

– Ågårdsområdet är på sitt sätt navet i kommunens olika anläggningar för idrott. Nu ser vi en vision där Ågårdsområdet blir en än starkare mötesplats för olika idrotter och idrottare i alla åldrar. Det här är starten på en spännande framtidsresa för Lidköpings idrottskultur, säger Tobias Bengtsson, förvaltningschef Kultur & Fritid.

-Det här känns jättebra och nu är vi ett steg närmare att få till en riktigt bra kraftsamling runt idrotten i Lidköping, säger kommunstyrelsen ordförande, Jonas Sundström (S) och Frida Nilsson (C) 1:e vice ordförande för kommunstyrelsen.

 

8 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Janne
Gäst
Janne
26 augusti, 2021 06:04

De enda som uttalar sig här är politiker och tjänstemän var är idrottsföreningarnas representanter varför är inte deras åsikter med??? Och varför nämns inte ett nytt Idrottens hus i denna text om Ågårdens fritidsområde????

Ordförande LFK
Gäst
Ordförande LFK
29 augusti, 2021 01:31
Svarar  Janne

Det är vi som spelar fotboll på Framnäs, LFK, som har fört fram till kommunen att vi behöver en modern arena, där vi kan samla hela vår förening.

Fundersam
Gäst
Fundersam
31 augusti, 2021 09:33

Nu är ni väl inte ensamma på Framnäs. Vad säger friidrottarna?

Lotus
Gäst
Lotus
26 augusti, 2021 06:37

Synd bara att det inte blir värme i den nya konstgräs planerna. Blir ju nämn värt lite miljövänligt att köra ut något sorts medel på vintern som ungdomar ska springa i å släpa med sig på skor hem. Bara för att den ska vara fri från snö å frost. Som vanligt i Lidköpings Komun så är det inte genom tänkt. Bygg in den.

Lunnarn
Gäst
Lunnarn
26 augusti, 2021 09:56

Framnäs är heligt för många av oss.
Får väl bli en valfråga då………..

Roger
Gäst
Roger
27 augusti, 2021 03:52

Framnäs ip skall vara kvar där den är punkt slut ,eller varför inte låta folk rösta om dess läge,åtminstone så blir det mer demokratisk istället för massa irvilligga politiker får bestämma

RGR
Gäst
RGR
27 augusti, 2021 12:49
Svarar  Roger

Nja, det här är väl framförallt en fråga för idrottsföreningarna och dess medlemmar.

Ordförande LFK
Gäst
Ordförande LFK
29 augusti, 2021 08:44

Detta har vi väntat på och något vi verkligen ser fram emot, att vi i LFK ska kunna samla vår stora verksamhet på ett ställe och inte på 4 olika ställen.