Gå direkt till Nyheten (Plåtarbete på toppnivå.)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 07 juni 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Plåtarbete på toppnivå.

Publicerad torsdag, 19 augusti 2021, 17:20 av Tore Sahlström

Just nu pågår för fullt renovering och upprustning av S:t Nicolaikyrkan i Lidköping. På mina dagliga promenader har jag med stor beundran skådat högt uppe på kyrkans tak plåtslagare som är i arbete med att lägga det nya koppartaket på kyrkan.

Denna dag stannade jag upp och, undrade om jag kunde få ta några bilder på de två plåtslagarna Hans Edgar och Oskar Ljungström från Bröderna Sjöholms
Plåtslageri. De var vänliga att komma ner till marknivån för en kort pratstund. Denna dag var vädret perfekt tyckte de båda “plåtisarna” – varken för varmt
eller kallt.

Oskar Ljungström och Hans Edgar tittar neråt på en annan slags “plåtslagare”.

– Det är lite jobbigt vid hög temperatur – värmen från kopparplåten och man kan dessutom bli bländad av plåten i starkt solsken, säger de båda plåtslagarna.

Som plåtslagare är de vana med arbete på hög höjd. Hans Edgar var den som fixade spiran högst upp på tornet – cirka 45 meter upp.

Hans Edgar och Oskar Ljungström från Bröderna Sjöholms Plåtslageri- nu i marknivå.

Som ”plåtslagare” av annat slag blir jag mycket fascinerad och trollbunden när min namne yrkesgrupp handfalsar, viker och formar kopparplåten så högt upp
i det blå. Det gäller även göra jobbet riktigt bra för koppartaket ska hålla i 80-100 år framöver.

Bytet av koppartaket är troligtvis klart någon gång i november säger de båda killarna som levererar plåtslageri på toppnivå.

Hela investeringen av upprustningen av S:t Nicolaikyrkan beräknas kosta 20 miljoner kronor och, drygt hälften av den summan bekostas av staten.

_________________
Bilderna är klickbara till större format.