Gå direkt till Nyheten (Replik om semesterdagar: ”Det blir mindre makt till löntagare!”)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 07 juni 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Replik om semesterdagar: ”Det blir mindre makt till löntagare!”

Publicerad onsdag, 11 augusti 2021, 13:44 av Insändare

Företrädare för Timbro, som är en organisation med syfte att utveckla politiska ideer och debattera, har skrivit ett svar på en tidigare debattartikel om att skapa fler semesterdagar.

Klicka till Debattartikel om fler semesterdagar
– – – – – – – –

Jan Hanna föreslår mindre makt till löntagare

I en debattartikel skriver Jan Hanna (S) att Sverige borde införa fler lagstadgade semesterdagar. Syftet är fint – ledighet är skönt och behövs för att orka arbeta resten av året. Men han missar att räkna med den andra sidan av myntet: mindre arbetad tid innebär mindre välstånd i samhället, och mindre inkomster för den enskilda.

Redan i dag finns det möjlighet till semesterväxling i många avtal. Den som vill gå ned i lön för att få mer ledighet kan förhandla med sin arbetsgivare och hitta en bra lösning. Det vore utmärkt om Jan Hanna och andra uppmuntrade fler att ingå sådana avtal, så att löntagare fick större makt över sin arbetstid.

Men en sådan frivillig lösning är inte god nog åt Hanna, som vill tvinga människor att gå ned i lön för att vara mer lediga. Han skriver förstås inte att de ska gå ned i lön, men minskar man produktionen finns det mindre resurser – så enkelt är det.

Den påtvingade semestern innebär en ofrihet för löntagare att själva forma sin vardag. Mål och önskningar kan se olika ut för olika personer, och det vore utmärkt om större delar av semestern var förhandlingsbar.

Småbarnsföräldrar borde exempelvis ha möjligheten att förhandla bort semesterdagar mot mer tid med familjen på vardagarna. Andra kanske hellre vill ha arbetstidsförkortning än 25 semesterdagar – utan att nödvändigtvis behöva gå ned i lön. Och många skulle sannolikt vilja ha mer pengar i stället för semester. Utifrån de avtal som har semesterväxling vet vi att någon med medianlön får drygt 1 000 kronor mindre månadslön – efter skatt! – för varje semesterdag.

För många kan det vara värt den extra ledigheten. För andra kanske en dag mindre semester är en självklar uppoffring för den extra inkomsten.

Om Socialdemokraterna på allvar vill stärka löntagarnas ställning på arbetsmarknaden borde man snarare gå i linje med den svenska modellen – mer förhandlingar och lösningar i avtal, mindre tvingande lagstiftning. Jan Hanna föreslår det omvända.

Caspian Rehbinder, arbetsmarknadsansvarig Timbro
Oliver Rykatkin, utredare Timbro

 

5 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
11 augusti, 2021 03:46

Timbro som jublar åt tvingande lagstiftning som kastar ut sjuka ur sjukförsäkringen och försämrar villkoren för arbetslösa.
Tala om att kasta sten i glashus!

Curt Johansson
Gäst
Curt Johansson
11 augusti, 2021 03:51

Inte kan man väl förvänta sig att löntagaren själv ska kunna avgöra sådana här saker ovanpå alla andra svåra val som Idol, Mello, Let´s dance osv!? Nej, i sann socialdemokratisk anda skall givetvis ”Staten” (detta diffusa begrepp) bestämma detta i syfte att avlasta medborgaren denna ytterligare beslutsbörda.

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
12 augusti, 2021 11:14

Vem kan inte ta ut semestern efter eget önskemål idag?

Pelle Pilsner
Gäst
Pelle Pilsner
12 augusti, 2021 10:12

Jag undrar hur många riktiga arbetare som uppfattar en veckas längre semester som något ”påtvingat” ont? Att ha semester är knappast någon ”ofrihet” heller för den delen, snarare tvärtom!

Kom igen nu ”Timbro” bättre kan ni, ha ha ha ;p

Senast redigerad 1 år sedan av Pelle Pilsner
Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
12 augusti, 2021 11:13

Finns väl inget som hindrar idag att ta ut semestern som man vill, i de allra flesta fall. Det enda Timbro är ute efter är att flytta bestämmanderätten från löntagare till arbetsgivare.