Gå direkt till Nyheten (Debatt: Sänk skatten på pensionerna)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 23 januari 2022

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Sänk skatten på pensionerna

Publicerad onsdag, 11 augusti 2021, 19:45 av Insändare

– Sänk skatten på pensionerna, skriver Moderata riksdagsledamoten Sten Bergheden i en debattartikel.

I september betalas det så kallade pensionstillägget ut för första gången. Moderaterna står bakom pensionstillägget men det finnas andra sätt att stärka pensionärernas ekonomi. Skattesänkningar på pensioner är det snabbaste sättet.

Under våren har pensionerna och pensionssystemet diskuterats livligt. Debatten har böljat fram och tillbaka kring om den så kallade pensionsavgiften ska höjas eller inte. Moderaternas besked i den på den punkten är att vi är beredda att se över pensionsavgiften, men att det tar decennier innan en höjning får fullt genomslag. Det är alltså inget som kommer att stärka pensionerna för dem som är pensionärer idag i någon högre utsträckning.

Pensionsgruppen har enats om ett pensionstillägg och Moderaterna står bakom detta. Tillägget börjar betalas ut i september och når pensionärer som har arbetat.

Men tillägget räcker inte. Framför allt måste de pensionärer som har minst marginaler få mer pengar i plånboken. Snabbaste sättet att stärka pensionärernas ekonomi är att sänka skatten på pensionerna. I det budgetförslag som vi la på riksdagens bord förra hösten så sänkte vi skatten med nära tio miljarder. Skattesänkningen är nästan fyra gånger så stor som regeringens skattesänkning för pensionärerna och den träffar betydligt fler.

Med moderaternas förslag hade dessutom skillnaderna i beskattning mellan pension och löneinkomster varit borta. Regeringen lovade att denna skillnad skulle vara utraderad år 2020 men har svikit det löftet.

För Moderaterna är arbetslinjen alltid viktig. Det ska alltid löna sig bättre att arbeta än att gå få bidrag. Samma sak gäller pensionerna – det ska löna sig att ha jobbat. Det är rimligt att det finns ett så kallat respektavstånd mellan den som arbetat och den som inte gjort det.

Moderaterna är det parti som sänkt skatten mest för pensionärer och vi vill fortsätta att göra det. På så sätt stärker vi pensionärernas ekonomi på ett snabbt, effektivt och rättvist sätt.

Sten Bergheden (M) Riksdagsledamot Skaraborg

7 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
11 augusti, 2021 08:26

Varför gjorde inte Moderaternna det när de kunde då? Det var ju ni som ansåg att de som inte jobbar (pensionärer, sjuka, arbetslösa m.fl) ska betala högre skatt. Detta är enbart simpelt röstfiske helt utan värde!

Nisse
Gäst
Nisse
12 augusti, 2021 08:14

”Behålla sin höga skatt” är rätt formulering, och det vet du. Finns få partier som ropat om sänkta skatter så ofta, så länge och så högt som (m)… att påstå något annat är exakt det – röstfiske!

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
13 augusti, 2021 04:46
Svarar  Nisse

Varför sänkte de inte skatten för alla samtidigt då?

jan
Gäst
jan
12 augusti, 2021 07:21

ja bra bror duktig slår sig för bröstet,,,det är mycke snack men ingen verkstad ,,,nästa gång skall du skriva ex vis 1 jan 2022 skall detta införas m,m,nu skall vi ta i probblemen

Pelle Pilsner
Gäst
Pelle Pilsner
12 augusti, 2021 09:52

Kan inget annat än att fullkomligt hålla med Ove N i dennes kommentar!
Vad gäller denna fråga har jag inget som helst förtroende för dessa blåbruna moderater :(

Observer
Gäst
Observer
13 augusti, 2021 07:47

Kan vi stoppa allt bidrags fusk, i nuläget ca. 5 mdr/år så kanske vi kan skattebefria alla pensionärer som inte får ut 12 000kr/månad.Vi har idag 320 000 fattigpensionärer. Och dom kommer att bli många fler varefter man fyller på med människor som aldrig kommer in på svensk arbetsmarknad och följaktligen aldrig kommer att kvalificera sig för en ålderspension som kräver 30 yrkesverksamma år. Sug på den pilsnern!

RGR
Gäst
RGR
14 augusti, 2021 03:36
Svarar  Observer

Det är betydligt mer angeläget att sätta dit förmögna skattesmitare som genom sin brottslighet varje år kostar Sverige hundratals miljarder. Det är många äldre som skulle få hjälp av de pengarna. Men för högern är det som vanligt viktigare att misstänkliggöra alla människor som behöver stöd från samhället.