Gå direkt till Nyheten (Forntidsutställning i Lundsbrunns Bygdegård)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 27 september 2021

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Forntidsutställning i Lundsbrunns Bygdegård

Publicerad tisdag, 03 augusti 2021, 08:34 av Björn Smitterberg

Utställning om utgrävningar – Lundsbrunns Historiska Sällskap arrangerar.

Lundsbrunn är ju som de flesta i Skaraborgsbygden vet främst känt för sin hälsobrunn och sin kurort som numera går under namnet Lundsbrunn Resort & Spa.

Lundsbrunn är unik på så sätt att orten ligger i tre socknar Ledsjö, Ova och Skälvum och innan Kurorten etablerades år 1724 fanns här i området bara några enstaka torp.

Vad fanns här innan?
Var bodde folket?
Det var frågan som vi i Lundsbrunns historiska Sällskap ställde oss när vi planerade det nya årets guidade turer, som de senaste åren bl.a bestått av berättande av byns äldste Rolf Karlsson från Dalaholm.

Förra årets restriktioner gjorde att vi fick ställa in alla planerade föreläsningar och nyetableringen av ett släktforskarcafé. Vi, känner verkligen med alla de många museum och hembygdsföreningar i Sveriges långa land som påverkats negativt av pandemin. Det glöms ofta bort att viktiga kulturaktörer, som museum och hembygdsföreningar, är lika viktiga som idrottsverksamhet.

I en ort som vår är det superviktigt att ha en fungerande samhällsförening/kulturverksamhet, allra mest för de barn och ungdomar som bor här.

Vi, i Sällskapet, tycker därför att varför inte köra helt nytt för att få nya tankegångar för vad man kan göra med historien kring vår by och allra mest locka hit människor utifrån för att visa vad vi kan erbjuda. Det har ju hänt mycket de senaste tre åren, b&b har slagits upp mitt i byn, vi har fått en ny kulturförening som arrangerar mysiga musikevenemang och allra minst ruljangsen kring vår golfklubb och resorten.

Vi inom Historiska sällskapet inom Lundsbrunns Samhällsförening har därför under året arbetat stenhårt med en forntidsutställning som sätts upp under helgen 21 – 22 augusti med stöd av Västra Götalands museum och Vitlyckemuseum. Vi vill med vår utställning uppmärksamma den stora och viktiga arkeologiska utgrävning av Ledsjövallen som skedde år 2009. Man fann bland annat spår från både stenålder, bronsålder och yngre järnålder.

Vi välkomnar alla som är nyfikna på lokal/bygd historia till vår utställning i augusti i Lundsbrunns bygdegård!

Lundsbrunns Historiska sällskap