Gå direkt till Nyheten (Polisen informerar: Prostitutionen breder ut sig)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 05 augusti 2021

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Polisen informerar: Prostitutionen breder ut sig

Publicerad onsdag, 21 juli 2021, 11:29 av - Inskickat material

Sexhandeln slår hårt mot redan utsatta personer. Allmänhet, hotellnäringen och fastighetsägare uppmanas nu att informera polisen vid misstänkt prostitution. Och, påpekar Polisen, det är inte ett storstadsfenomen utan har spridning även i Skaraborg.

Polisen i region Väst har intensifierat arbetet mot prostitution, både genom insatser mot sexköp och i form av olika utbildningar. Prostitution är en stor inkomstkälla för kriminella aktörer och målet är att störa ut sexhandeln genom att öka risken för sexköpare att åka fast, säger Sara Svensson, chef för människohandelsgruppen i polisregion Väst:

– Även om det är tillåtet att sälja sex på frivillig basis, så är allt runt omkring olagligt.

Prostitution är inte ett storstadsfenomen. I början av maj genomfördes en insats i Borås och polisen har tidigare agerat mot misstänkt bordellverksamhet i Trollhättan, med koppling till både Fyrbodal och Skaraborg. Samtidigt finns en svårighet i att verksamheten är så rörlig.

– Man vill hålla verksamheten dold och vara anonym. De åker runt hela landet och är på en plats under ett par dagar upp till några veckor innan de byter. Om det blir känt att verksamheten pågår flyttar de vidare, säger Sara Svensson.

Informationssatsning för att öka upptäckten
Polisen arbetar löpande med att identifiera var sexhandeln pågår, men för att kunna agera mot den här brottsligheten i större omfattning behövs fler ögon på problemet.

– Var gärna en nyfiken granne som uppmärksammar obekanta personer i trapphuset genom att fråga vem de ska besöka, säger Sara Svensson.

Det är viktigt att lämna tips om det finns en misstanke om prostitution.

–       Då kan vi agera mot aktörerna som står bakom och arbeta uppsökande mot dem som är utsatta för att erbjuda stöd och hjälp via socialtjänsten, säger Sara Svensson.

– Ju fler vi är som uppmärksammar problematiken, desto svårare är det att bedriva den här sortens verksamhet. Polisen kommer att kunna arbeta mer aktivt och det i sig är förebyggande – vi vill hindra att nya nätverk etablerar sig. För att vi ska veta var vi ska titta behöver vi information från hotell, taxiverksamhet, privata fastighetsägare och från grannar, säger Susanne Arvidsson, lokalpolisområdeschef i Södra Fyrbodal.

Hon konstaterar att det är svårt att veta hur omfattande sexhandeln i Fyrbodal faktiskt är, och att det är ett skäl till den satsning som nu görs.

– Det är lättare att dölja den här verksamheten i större städer, men vi vet att prostitution förekommer även i mindre kommuner och i vårt område. Nu arbetar vi för att få en bättre bild av omfattningen och hämta in upplysningar som vi kan agera på, säger Susanne Arvidsson.

Fastighetsägare är ansvariga

Polisen kan se att det blir allt vanligare att lägenhetshotell används för prostitution, och poängterar att det är fastighetsägarna som är ytterst ansvariga för att se till att verksamheten upphör. Även enskilda som hyr ut sin bostad bör vara medvetna om att bostaden kan komma att användas som bordell.

– Om man hyr ut sin bostad eller lokal och det förekommer försäljning av sexuella tjänster från lokalen kan man bli misstänkt för koppleri. Om man får uppgifter om misstänkt sexhandel har man en skyldighet att se till att verksamheten upphör, säger Sara Svensson.

guest
6 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
abpot
Gäst
abpot
21 juli, 2021 01:48

-Det är väl kapitalismens som ligger till grund för detta. Den som besitter mer kapital än den andre betalar sina perversitet och den i behov av kapital får ge kapitalisten utrymme för sin perversion för sin betalning… Vidrig värld!!!

Steinlager
Gäst
Steinlager
22 juli, 2021 07:37
Svarar  abpot

Verkligen! prostitution existerar som vi alla vet inte i socialistiska drömländer som Cuba och Venezuela.

Roger
Gäst
Roger
22 juli, 2021 03:57

Abpot, vilket kvalificerat snick snack

abpot
Gäst
abpot
22 juli, 2021 08:54
Svarar  Roger

-Rika män söker upp fattiga kvinnor och betalar för sexuella tjänster, så har det alltid varit och kommer så också att vara…
-Om Sverige vore en fattigt land så hade besökarna till Sverige bestått av de män med mycket pengar som då kan köpa sexuella tjänster till ett lägre pris än vad de fått betala i sitt hemland, där den sexuella tjänsten vore dem dyrare. Marknadens lag!!!

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
24 juli, 2021 08:16

Kalla det ”tantramassage” som det görs när kvinnor köper sex. Då är det tydligen lagligt.

apot
Gäst
apot
25 juli, 2021 08:35

-Ja det har du rätt i. Om man köper en tjänst av en proffsig yrkesverksam individ som tex den som till yrket kan installera en tvättmaskin i mitt hem, begår jag inte en lika brottslig handling då som om en prostituerad erbjuder sin proffsiga tjänst då? Det tycker jag borde jämställas mot varandra om huruvida en brottslig handling har begåtts då jag betalat för den yrkesverksamma individen som jag köper tjänster av…

6
0
Lämna gärna en kommentar!x