Gå direkt till Nyheten (Debatt: (S)-pensionärer kräver höjda pensioner och avskaffad skatt)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 maj 2022

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: (S)-pensionärer kräver höjda pensioner och avskaffad skatt

Publicerad måndag, 19 juli 2021, 14:25 av Insändare

– Det är dags att avskaffa pensionärsskatten helt!
Det skriver en grupp socialdemokratiska pensionärer i en debattartikel.

Pensionerna måste fortsätta höjas!

Stefan Löfvens regering har sänkt skatten för 1,7 miljoner pensionärer och tagit bort den orättvisa pensionärsskatten helt för alla med inkomster upp till 17000 kronor per månad. Nästa steg behöver nu tas så att pensionärsskatten avskaffas helt. Att beskatta lön och pension lika handlar dels om att pensionärer efter ett långt arbetsliv inte ska behöva vända på slantarna, men det handlar lika mycket om rättvisa, moral och anständighet.

Pensionstillägget var ett av Socialdemokraternas viktigaste vallöften och börjar betalas ut från och med den 1 september i år. Det innebär ett välkommet tillskott för den som har en låg inkomstpension. Tillägget kommer inte att påverka garantipensionen, bostadstillägget eller hemtjänstavgiften och andra avgifter för insatser enligt socialtjänstlagen.

Det är pensionärer med en inkomstpension på mellan 9 000 och 17 000 kronor som får pensionstillägg. Mest, 600 kronor per månad, får de pensionärer som har en inkomstpension på mellan 11 000 och 14 000 kronor per månad. Ungefär 55 procent av de som är äldre än 65 år får genom tillägget en ökad disponibel inkomst.

Vi vill se att den allmänna pensionen stärks ytterligare. Socialdemokraternas mål är att den samlade pensionen för vanliga löntagare på sikt ska vara 70 procent av slutlönen. Det är den nivå pensionssystemet ursprungligen var tänkt att leverera.

Att den socialdemokratiskt ledda regeringen höjt garantipension och bostadstillägg är bra för oss pensionärer, men mer behöver till för att vi ska nå anständiga, jämställda pensioner. Vi kräver att arbetet med att ytterligare förbättra pensionerna fortsätter.

Socialdemokraterna i Skaraborgs Seniorutskott
Anita Andersson, Seniorledare, Skövde
Bror Bruzell, Karlsborg
Inge Pettersson, Vara
Ingrid Törnqvist, Falköping
Lena Christersson, Skara
Monica Högberg, Gullspång

4 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ove Nordström
Gäst
19 juli, 2021 03:45

Man kan ju börja med att avskaffa den odemokratiska pensionsgruppen och debattera pensionsfrågorna i riksdagen, istället för att en del av riksdagspartierna (S, M, C, L, KD och MP) tar konsensusbeslut bakom lyckta dörrar. Vi lever väl inte i en diktatur (än iaf)?

Lunnarn
Gäst
Lunnarn
19 juli, 2021 08:48

Att ingen (S)-pensionär från Lidköping inte skrivit under förvånar inte.

Tomas
Gäst
Tomas
19 juli, 2021 10:33

Det kanske är på sin plats att s-väljare någon gång förstår vad deras valda parti år ut och år in väljer att prioritera, dvs ALLT annat än höjda pensioner!
Rösta på något annat!!!

Observer
Gäst
21 juli, 2021 09:45

Det är väl jättebra att man gör en insats för de sämst ställda pensionärerna. Men detta borde man gjort för länge sedan. Tyvärr har vi idag en regering som ägnar all sin kraft åt ovidkommande aktiviteter istället för att värna om den egna befolkningen. Dessutom alltid för sent. Man är kvar i gamla politiska strukturer. Det känns som man är kvar i leran i Ådalen!