Gå direkt till Nyheten (Stort byggstopp hotar i höst efter miljöbeslut
Byggföretagen vill möta regeringen)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 23 januari 2022

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Stort byggstopp hotar i höst efter miljöbeslut
Byggföretagen vill möta regeringen

Publicerad onsdag, 14 juli 2021, 15:00 av Redaktionen

Cementbrist leder till omfattande byggstopp visar ny analys. Byggbranschen begär omgående möte med regeringen.
Sverige står inför ett omfattande byggstopp. Redan i november kommer 3 av 4 nya bostäder inte att kunna byggstartas. Flera stora infrastrukturprojekt stoppas eller fördröjas. Mellan 200 000 och 400 000 jobb hotas. Investeringsbortfallet beräknas till över 20 miljarder kronor, per månad. Det visar en ny konsekvensanalys som Byggföretagen gjort med anledning av Mark- och miljööverdomstolens beslut att avvisa Cementas ansökan om förnyat tillstånd att bryta kalksten i de befintliga täkterna i Slite på Gotland.

– Läget är mycket allvarligt. Sverige står inför ett omfattande byggstopp. Cementbristen kommer att få omfattande konsekvenser för svensk ekonomi och sysselsättning, säger Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd.

– Byggbranschen har jobbat genom hela pandemin och skapat värde för Sverige. Det här är värre än den kris vi hade på 90-talet då många förlorade sina jobb, säger Johan Lindholm Förbundsordförande Byggnads.

– Slitecementen står för en så stor andel av det som används i produktionen av bygg- och anläggningsbranschen. Det finns inga rimliga alternativ till den idag, säger Malin Löfsjögård VD Svensk Betong.

Idag har Byggföretagen, Byggnads, IF Metall, Industriarbetsgivarna, Svensk Betong och Svemin gemensamt begärt ett skyndsamt möte med näringsminister Ibrahim Baylan i syfte att diskutera hur regering och branscher samfällt kan arbeta för att lindra effekterna i detta allvarliga läge.

Tillverkningen i Slite står idag för cirka 75 procent av den cement som används i Sverige. Nuvarande brytningstillstånd löper ut den 31 oktober 2021. Redan i november månad tar cementlagret i Slite slut. Det är inte möjligt att lösa den akuta cementbristen med import i de volymer som behövs beroende på tillgång hos andra leverantörer, logistiksystem och tekniskt kravställande. Omställning till att helt ersätta cementproduktionen från Slite med import kan ta upp till flera år att få på plats.

Byggbranschens andel av BNP är ca 11 procent. Branschen bidrar med nästan 40 miljarder kronor skatteintäkter till vård, skola och omsorg. Byggstoppet riskerar därmed att tränga undan hela BNP-tillväxten 2022.

Bifogat hittar ni den konsekvensanalys som idag skickats till Näringsdepartementet.

Fotnot av redaktionen:
Anledningen till att Mark- och Miljööverdomstolen beslutat att inte ge tillstånd till fortsatt brytning är att konsekvenserna för Gotlands grundvatten är  oklara. Gotlands största insjö är i närheten av täktverksamheten.
________________
Arkivbild

5 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
14 juli, 2021 07:42

Miljöpartiet ger sig inte innan de lyckats stänga ner hela Sverige och göra alla arbetslösa.

Tomas
Gäst
Tomas
16 juli, 2021 04:37

Konstigt, ideologiskt är ju vpk och mp närmast varann… iaf om man läser partiprogrammen, fast de gäller väl inte, du har väl en egen vpk-variant som styr över partiprogrammet!

Håkan
Gäst
15 juli, 2021 12:02

Den röd gröna röran håller på att montera ner Sverige som värlfärds land sakta men säkert under den mandat tid som varit med (c) som fanbärare ! -Jag behöver inte beskriva närmare vad jag menar, alla kloka läsare känner lika dant!

Tomas
Gäst
Tomas
16 juli, 2021 09:46

Var skall nu mp få alla tusentals ton cement till deras kära vindkraftverksfundament ifrån? Import från låglöneländer verkar vara melodin i många av de senaste regeringarnas planer.
Hur skall svenska löner hållas uppe med enbart import?

RGR
Gäst
RGR
17 juli, 2021 11:20

Cementas monopolliknande ställning och nonchalans inför svensk miljölag är oroväckande. En förändring måste till. Detta kanske kan tvinga fram lite nytänkande.