Gå direkt till Nyheten (Smarta turister får testcykla)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 23 januari 2022

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Smarta turister får testcykla

Publicerad söndag, 11 juli 2021, 06:38 av Redaktionen

Under denna vecka kommer SMaRT-projektet att genomföra testcykling i Lidköping där besökande familjer som kommer med kollektivtrafik från övriga Västsverige ges möjlighet att uppleva Lidköping på elcykel. – De kommer utgå från Lidköpings resecentrum och har fått välja mellan olika typer av cyklar och reseförslag till olika besöksmål i Lidköpings kommun. – Genom sommarens tester vill vi undersöka vad som krävs för att få människor att resa hållbart till våra många besöksmål, säger Anna Ohlin Ek, VD Destination Läckö-Kinnekulle.

I samband med besöken ska testpersonerna skriva dagbok. De kommer också att intervjuas av forskare från Högskolan i Skövde där de får berätta om sina upplevelser att använda kollektivtrafik i kombination med cykel som transportmedel till och från besöksmålen.

Besöksnäringen i Skaraborg står idag inför en utmaning som kallas för ”The last mile-problematiken”. Det betyder att man tar sig lätt till våra städer med kollektivtrafiken. Däremot är det svårt att kunna ta sig vidare till många av de stora besöksmålen som finns på landsbygden. SMaRT-projektet i Lidköping har engagerat ett 20-tal test-turister som ska ut på dagsturer i och kring Lidköping. Destinationsbolaget tillhandahåller, genom projektet, cyklar av olika slag.

– Cyklarna som erbjuds är lite roligare än vanliga cyklar såsom tandemcykel, elcyklar, påhängs-cyklar för barn, olika cykelkärror etc. för att passa så många olika önskemål som möjligt, säger Carolina Hellström, Destinationsutvecklare i Lidköping.

Målgrupperna för testerna är barnfamiljer från andra delar i Västsverige och de har fått välja mellan olika reseförslag såsom exempelvis ”Bad och minigolfturen”, ”Getter och fiskar-turen”, ”Kul-turen”, ”Trötta ut barnen-turen” eller komponera sin egen tur efter egna önskemål.

-Vi vill lära känna denna målgrupp bättre. Vad är det som styr deras val av transportmedel och vad kan man lära sig av dem för att få fler att resa hållbart, säger Carolina Hellström.

I Västra Skaraborg finns flera stora besöksmål och reseanledningar, främst inom natur, kultur och mat, som tillsammans lockar hundratusentals besökare till vårt område varje år. Kollektivtrafiken i området är begränsad och har inte besökare som primär målgrupp, vilket innebär att tidtabellerna inte är anpassade för besöksnäringens behov.

– Vill man besöka våra besöksmål krävs det idag att man tar sig dit med bil. Genom sommarens tester vill vi undersöka vad som krävs för att få människor att resa hållbart till våra många besöksmål, säger Anna Ohlin Ek, VD Destination Läckö-Kinnekulle.

Fakta om SMaRT-projektet:
Sedan förra året leder Destination Läckö-Kinnekulle SMaRT-projektet, ett EU Interregprojekt där vi tillsammans i Västra Skaraborg samt med partners i Varberg och Nordjylland ska utreda hur vi kan förmå fler att välja miljövänligare transportalternativ. Målgrupperna varierar mellan de geografiska områdena där vi i Västra Skaraborg har fokus på besökare då de ofta ska till besöksmål på lands-bygden och då har egen bil. Kan vi med utgångspunkt från befintlig kollektivtrafik och våra tåg- och busstationer hitta mer hållbara lösningar? I sommar ska vi testa hur detta fungerar i praktiken!