Gå direkt till Nyheten (Debatt: Det gäller att hålla sig till fakta om man ska beslå andra med lögn)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 30 maj 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Det gäller att hålla sig till fakta om man ska beslå andra med lögn

Publicerad onsdag, 30 juni 2021, 11:37 av Insändare

Susanne Berglund fortsätter här debatten om Skaraborgs Sjukhus ekonomiska situation genom att följa upp sin första artikel med en replik på Pär Johnsons inlägg.

Tidigare artiklar i ämnet:

1: https://www.lidkopingsnytt.nu/2021/06/18/debatt-om-skaraborgs-sjukhus-sju-ar-av-underfinansiering-ger-stora-koer/ 

2: https://www.lidkopingsnytt.nu/2021/06/28/debatt-vi-kan-inte-paverka-sjukhusens-inkomster/

Det gäller att hålla sig till fakta om man ska beslå andra med lögn
Replik till Pär Johnson, Lidköpingsnytt 28 juni

Om man ska anklaga någon för att fara med osanning gäller det verkligen att presentera verkliga fakta. I en replik på min debattartikel hävdar SkaS ordförande Pär Johnson (L) att det inte stämmer att den moderatledda koalition som styr Västra Götalandsregionen, och som Johnson företräder, ger sjukvården i Skaraborg och hela regionen sämre förutsättningar än vad S gjorde innan M, L, C, KD och MP tog över styret. Och så räknar han upp hur mycket mera, i kronor och ören, som hälso- och sjukvården tilldelats sedan 2015.

Ja, det hade ju varit rent bedrövligt om summan till vården från vår tid hade varit status quo, särskilt som den S-ledda regeringen har skickat mer pengar till sjukvården i Västra Götaland än någon tidigare regering gjort. Men alla förstår att också värdet på kronor och ören förändras på sex år.

Varje år räknar Sveriges kommuner och regioner, SKR, fram ett index för hur mycket budgetar för olika verksamheter bör räknas upp för att nå plus-minus-noll. Varje år har S-förslaget till budget för sjukvården i Skaraborg och hela regionen räknats upp med detta index. Inte något år har vården fått denna uppräkning av det moderatledda styre som Pär Johnson företräder.

Varje år räknar också SCB, Statistiska centralbyrån, fram en siffra på hur mycket dyrare saker och ting har blivit. När det gäller hälso- och sjukvården i Sverige är skillnaden i värdet på pengar mellan 2015 och 2020 satt till 30,15. Alltså, värdet på en budget från 2015 bör således ökat med 30,15 % för att status quo ska uppnås.

De 36 miljarder som budgeterades för hälso- och sjukvården i regionen 2015 skulle med tillräcklig uppräkning varit drygt 46 miljarder kronor år 2020.  Den var cirka 45 miljarder. Det fattas således en dryg miljard. Och SkaS budget på 3,944 miljarder år 2015 skulle, med rätt uppräkning, förra året legat på drygt 5,133 miljarder. Det gjorde den inte. Den låg på 4,888 miljarder. Mellanskillnaden motsvarar ganska exakt det underskott som SkaS hade 2020, innan vi socialdemokrater drev igenom att underskotten skulle skrivas av.

På samma sätt kommer det att bli även i år, eftersom det M-ledda styre som Pär Johnson företräder inte heller i år har räknat upp budget med SKR:s index. Därför får SkaS ägna sig åt att ta fram sparplaner, medan ännu mer av pengarna från den S-ledda regeringen ska användas till att köpa mer och dyrare privat vård.

Slutligen: Att hävda att köerna till vården var långa innan pandemin är inte populism, det är fakta. Att befara att köerna till SkaS och övriga sjukhus i regionen riskerar att bli längre av underfinansiering är inte osanning, det är empirisk erfarenhet av drygt sex år med moderatlett styre i Västra Götalandsregionen.

Susann Berglund (S) Vice ordförande SkaS

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
30 juni, 2021 12:25

Instämmer helt i detta!