Gå direkt till Nyheten (Poliser får bötesfälla på plats för störande musik och buskörning på vatten)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 05 augusti 2021

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Poliser får bötesfälla på plats för störande musik och buskörning på vatten

Publicerad onsdag, 23 juni 2021, 12:20 av Redaktionen

Riksåklagaren har i dag beslutat att polisen ska få utfärda böter på plats för dels den som spelar hög och störande musik, dels den som kör vattenskoter så att det stör.

Riksåklagaren har i dag beslutat att polisen ska få utfärda böter på plats för den som spelar hög och störande musik, exempelvis från en bil. Det aktuella brottet är förargelseväckande beteende. Tidigare har ordningsbot för förargelseväckande beteende enbart kunnat utfärdas mot den som urinerar offentligt, men nu utvidgas alltså möjligheten. Boten för störande hög musik blir 1 000 kronor.

Dagens beslut innebär också att polisen får rätt att utfärda ordningsbot för störande och onödig körning med fartyg, vilket är en bestämmelse i sjölagen. Bestämmelsen träffar alla båtar, men bakgrunden är problemet med buskörning med vattenskoter. Boten för detta blir 1 500 kronor.

– Det här är störningar som drabbar väldigt många människor i deras hem eller när de vill koppla av på sin fritid. Sommaren är den tid när både vattenskotrar och högljudda bilkaravaner är absolut vanligast. Därför har jag beslutat att det här ska gälla redan från den 1 juli, säger riksåklagare Petra Lundh.

– Detta är mycket välkommet och både underlättar och effektiviserar arbetet med att lagföra denna typ av brott. Dessutom avlastas vår utredningsverksamhet, som många gånger kan behöva prioritera ner dessa typer av ärenden till förmån för grövre brottslighet, säger Jesper Molander, polisinspektör vid NOA.

Det som nu beslutas är en ny tillämpning av redan befintlig lagstiftning. Bägge företeelserna har alltså varit förbjudna redan tidigare.

Åklagarmyndigheten har tagit fram ett förslag om förändringar i den så kallade ordningsbotskatalogen, där samtliga brott som kan ge ordningsbot finns beskrivna, inklusive vilken bot som gäller för vilket brott. Ordningsbotskatalogen är omfångsrik och ändringsförslagen är många. De föreslagna ändringarna har därför gått ut på en bred remiss, med sista svarsdatum den 8 juni.

De nu aktuella brotten beslutas särskilt, med hänsyn till att de är särskilt vanliga under sommaren. Samtidigt beslutas också om ändringar i de delar av ordningsbotskatalogen som rör kör- och vilotider samt färdskrivare m.m. för yrkestrafik, eftersom en ny förordning trädde i kraft den 24 maj 2021.

Riksåklagaren kommer senare i år att ta ställning till övriga delar av förslaget.

Vad är ordningsbot?
Ordningsbot är en form av böter som utfärdas av polis (eller i vissa fall personal från Tullen och Kustbevakningen) direkt på platsen för brottet. Om den som får boten accepterar den gäller det som en lagakraftvunnen dom. Ordningsbot kan komma ifråga för brott som enbart har penningböter i straffskalan och används främst för olika typer av trafikbrott. Det är riksåklagaren som beslutar vilka brott som kan ge ordningsbot.

8 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Gittan
Gäst
Gittan
23 juni, 2021 01:07

Jättebra!!

Curt Johansson
Gäst
Curt Johansson
23 juni, 2021 05:53

Och vilken bevisföring kommer polisen att kunna använde om föraren hävdar att han inte vet vem av passagerarna som höjde volymen? Kommer föraren, vilket vore mest logiskt, i alla lägen att ansvara för ljudvolymen?

Andreas.
Gäst
Andreas.
23 juni, 2021 09:29

Som förare är man väl ansvarig för att fordonet framföra på ett korrekt sätt?

Lasseliten
Gäst
Lasseliten
23 juni, 2021 09:35

Som du säger så är det nog mest logiskt att det yttersta ansvaret ligger på föraren av fordonet, och jag kan tänka mej bevisbördan nog snarare ligger hos den ”skyldige” om boten bestrids, men vad vet jag..

abpot
Gäst
abpot
25 juni, 2021 02:32
Svarar  Lasseliten

-1000kr kommer vid en bot delas upp på samtliga i ekipaget medan föraren slipper betalning. Är fordonet då med typ 6-7 fulla individer däri så blir utfallet en kostnad på typ 125kr för var och en i det aktuella fordonet, och den kostnaden är ingenting för de inblandade.

abpot
Gäst
abpot
23 juni, 2021 08:23

-Mycket bra beslut. Nu är det upp till ordningsmakten att få stopp på oljudet genom att utfärda denna bot.

-Tror dock inte polis kommer prioritera detta.

-Polis får mycket information från ”raggarna” då ”raggarfolk” berättar om olagligheter som de hört talats om och med det ger information kring annan brottslighet, som tex var den hembrända alkoholen produceras mm mm. Inte vill de bli av med den informationen genom ett bötesbelagt belopp om 1000kr…

Calle
Gäst
Calle
25 juni, 2021 09:42
Svarar  abpot

Källa på det???

abpot
Gäst
abpot
25 juni, 2021 02:21
Svarar  Calle

-Fråga du verksamma poliser från 70-talet fram till dagens tid så får du det förklarat för dig. (Detta fenomen är ju inte i skrift men allmänt känd bland ordningsmakten)
-Om du samtalar med aktiva ”raggare” inom den klubbehörighet de tillhör så är den lokala ”raggarmentaliteten” den bättre än mentaliteten hos de ”raggarna” som tillhör andra ”klubbar”. Så oftast beskylls problemet över på andra och orsaken till problemet är absolut inte lokal, men de utan lokal förankring pekas oftast ut som orsak. (Som tex raggarna från Värmland) mm mm